GZB-predikantenontmoeting: Geestelijk leiderschap ervaart ook crises
Kerkplanting in Tsjechië valt niet mee, maar er komen langzaamaan dingenv an de grond. Zo vertelde ds. Tomáš Grulich gisteren. Na een crisis in zijn persoonlijke leven begon hij met een nieuw concept van gemeentestichting in een van de meest atheïstische landen ter wereld.
Donderdag sprak hij daarover in Amersfoort. Dat gebeurde tijdens een predikantenontmoeting in de Bergkerk die was georganiseerd door de Gereformeerde Zendingsbond (GZB). De dag had als thema: ”Maak ik verschil? Over de rol van de predikant als leider in de gemeente”.
Ds. Grulich werkt vanaf het jaar 2000 in Praag als gemeentestichter, zo vertelde hij aan de circa 75 aanwezige predikanten. Het viel hem niet mee iets van de grond te krijgen in de hoofdstad van het land dat geldt als een van de meest atheïstische ter wereld. In Tsjechië geeft meer dan de helft van de bevolking aan geen geloof aan te hangen.
De predikant raakte in een crisis en begon aan alles te twijfelen, zelfs aan zijn roeping. Die crisis duurde van 2009-2011. In die tijd ontdekte hij dat er drie krachten zijn die de Tsjechische bevolking in hun greep houden: individualisme, een afkeer van instituties en consumentisme. Hij besloot het anders aan te pakken en zich niet meer louter te richten op persoonlijk geloof, maar ook op een complete verandering, om zo een echte christelijke gemeenschap te kunnen vormen.
Twee jaar geleden begon hij met het ontwikkelen van kleine groepen, zo vertelde hij. „Jezus was ook gericht op een kleine groep, in de eerste plaats op het drietal Petrus, Johannes en Jakobus, en daarna op de discipelkring. Zij kregen intiem onderricht van hem.”
De groepen van Network Praha waar ds. Tomáš Grulich voor werkt, bestaan uit drie tot vijf personen die veel samen doen en elkaar helpen bij de opbouw in het geloof. Naast Bijbelstudie en gebed betekent dat het steunen van elkaar, zoals bij het leren vergeven van anderen.
Deze groepen stellen zich open op naar hun omgeving, onder meer door anderen uit te nodigen voor maaltijden, zodat een grotere groep bereikt kan worden. Op die manier ontstaat contact met de ”zoekers” van wie er volgens ds. Grulich heel wat zijn. „In Tsjechië is een nieuwe spiritualiteit ontstaan, vooral onder de jongeren maar toch ook onder de ouderen. Zeker de jonge generatie is open voor het evangelie.”
Deze maand is hij gestart met zondagse diensten in Praag. Ze worden door een dertigtal mensen bezocht, waarvan tweederde al christen was en het geloof „herontdekt” heeft en de rest bestaat uit zoekers. „Er gaan deuren open”, aldus ds. Grulich.
Iwan Dekker, regionaal coördinator bij de GZB, vergeleek gisteren de situatie in Tsjechië met die in Albanië, waar op dit moment overal kleine gemeenten ontstaan met jonge gelovigen. „Zij hebben leiding nodig om verder te komen”, zei hij.
Ook in Nederland zijn veel kerkgemeenschappen die leiding nodig hebben, zo stelde ds. L.-J. Vogelaar, tot voor kort predikant in de Bethlehemkerk te Den Haag, en vanaf 1 september toekomstig zendingswerker. Het is volgens hem bij het geven van leiding belangrijk dat de leden van de kerkenraad en de gemeente zich veilig voelen en dat de verschillen niet groter gemaakt worden dan ze zijn. De predikant dient zich steeds af te vragen of hij bezig is in het belang van de gemeente en het kan verstandig zijn om gemeenteleden in te schakelen en hen vertrouwen te geven.
Ds. Vogelaar worstelde in het verleden ook met zijn eigen secularisatie, waarbij allerlei vragen opborrelden over de essentie van het christelijk geloof, bijvoorbeeld of het wel allemaal waar is. „Ik heb mezelf leren te aanvaarden als een gelovige die de twijfel niet te boven komt. Ik hoop dat het atheïsme uit mijn ziel gebrand wordt”, zo verwoordde hij zijn huidige positie.
Ds. Vogelaar heeft veel gehad aan oprechte gelovigen die hem hun verhaal vertelden en aan mensen die hij tot geloof heeft zien komen. De dingen die hij dacht te weten over God zijn „stukgeslagen. God is een mysterie. Ik heb Hem op een nieuwe manier leren kennen. Ik ben teleurgesteld over mijn eigen geloof, maar ik weet ook dat het niet van mezelf afhangt. God wil mij gebruiken.”