Wetenschap & techniek

Minicompressor zorgt voor altijd harde fietsband

Nederland is fietsland bij uitstek. De Fumpa, een minicompressor waarmee je binnen één minuut je fietsband kunt oppompen, móét hier bijna wel een succes worden. Of de spreekwoordelijke Hollandse zuinigheid moet roet in het eten gooien.

Jacob Siebelink
27 September 2017 11:29Gewijzigd op 16 November 2020 11:34

De Fumpa is typisch zo’n product waarvan je denkt: Waarom is dit niet eerder op de markt gebracht? Het idee is simpel. Toch bleek de technische uitwerking wat lastiger. Want hoe prop je in een ruimte van 4 bij 7 bij 9 centimeter voldoende vermogen om een aantal keren een fietsband op te pompen?

Degelijkheid

Het Australische bedrijf dat de Fumpa op de markt brengt, kreeg het voor elkaar. Dat de ontwerpers daarbij degelijkheid belangrijker vonden dan design is aan de buitenkant van het product duidelijk af te lezen. De behuizing is niet meer dan een rechthoekig, rood geanodiseerd aluminium blokje met aan beide zijden een zwart kunststof afdekkapje. Boven op het blokje zitten een kleine drukknop, een display en een slangetje van nog geen 10 centimeter lang. Aan de zijkant bevindt zich een usb-aansluiting om de lithium-ionbatterij op te laden.

Het ingedrukt houden van het knopje aan de bovenkant betekent pompen. Binnen een minuut pompt de Fumpa een racefietsband op van 0 tot 7 bar. Geruisloos is hij daarbij niet, hij produceert een geluid van zo’n 75 decibel, vergelijkbaar met een wekkeralarm op een halve meter afstand. Na viermaal zo’n band oppompen, moet de minicompressor weer aan de lader en duurt het ongeveer een uur voordat hij weer klaar is voor gebruik.

Minipomp

Het Australische bedrijf ontwikkelde de Fumpa specifiek voor de fietsband. Toch is de minipomp voor meer doeleinden geschikt, zo schrijft het bedrijf op de website.

„De Fumpa is bijvoorbeeld heel handig voor het checken van de bandenspanning of het oppompen van een voetbal. Zelfs voor het op spanning brengen van autobanden kun je hem inzetten, maar hier loop je wel tegen de grenzen van zijn kunnen aan. Uit testen blijkt dat je een autoband 0,2 bar kunt oppompen voordat de ingebouwde thermische beveiliging de compressor uitschakelt.”

Lawaai

Naast de standaard Fumpa brengen de uitvinders ook een miniversie op de markt. Deze is met een formaat van pakweg 3 bij 6 bij 7 een stuk kleiner, produceert tijdens het pompen minder lawaai maar kan ook de helft minder fietsbanden op één accu oppompen. Ook de prijs van de mini-Fumpa is lager: ongeveer 110 euro, tegen 150 euro voor de grote variant.

De Fumpa is niet de enige elektrische fietspomp in miniformaat die op de markt wordt gebracht. Zo bestaat er bijvoorbeeld ook een minicompressor van Chinese makelij, de Uomi Smart Air Pump M1. De specificaties op de website en diverse gebruikerstests laten echter zien dat de Fumpa wel de snelste is en het meeste banden kan oppompen zonder de compressor tussentijds op te moeten laden. De Fumpa verliest het maar op één punt van de M1: het design.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer