Buitenland

Premier: Irak blijft troepen nodig houden

De nieuwe premier van Irak, Iyad al-Allawi, heeft zich vrijdag voor het eerst sinds zijn benoeming tot de bevolking gericht. In een toespraak voor de televisie zei hij dat de aanwezigheid van de buitenlandse troepenmacht een garantie is voor de veiligheid van Irak als het land straks zijn soevereiniteit heeft teruggekregen.

Buitenlandredactie
4 June 2004 20:22Gewijzigd op 14 November 2020 01:17

Zorg voor de veiligheid is veruit de belangrijkste opdracht van de regering, zei al-Allawi. Alleen als Irak weer veilig wordt en de Irakezen hun „waardigheid, eer en geld” terugkrijgen, zal het mogelijk zijn politieke vorderingen te maken, volledige soevereiniteit terug te krijgen en het electorale proces af te ronden.

De premier riep op tot het beëindigen van de aanvallen van opstandelingen op de Amerikaanse strijdkrachten en andere buitenlandse troepen. Hij zei dat de aanvallen, die bedoeld zijn om de bezetters weg te jagen, Irak alleen maar rampspoed kunnen brengen, zeker nu de opbouw van eigen politie en leger nog niet voltooid is. „En ik wil er hier ook bij stilstaan dat de bezettingsmacht ook het bloed van zijn zonen heeft geofferd ten gevolge van de terreuraanslagen”, zei hij.

Al-Allawi bedankte de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en andere deelnemende landen voor hun rol bij het verwijderen van het regime van Saddam Hussein, maar zei dat de Irakezen nooit met een bezetting kunnen instemmen. Hij zei dat het land klaar is om op 30 juni weer „geheel soeverein” te worden en dat de interim-regering actief deelneemt aan de discussie in de VN-Veiligheidsraad over een nieuwe resolutie die dat mogelijk moet maken.

De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties (UNHRC) heeft vrijdag de Verenigde Staten geprezen voor het afzetten van Saddam Hussein en het beëindigen van jarenlange schendingen van de mensenrechten in Irak. Tegelijkertijd plaatste de UNHRC kanttekeningen bij de manier waarop de Iraakse bevolking wordt behandeld door de Amerikaanse legermacht in het land en veroordeelde de organisatie de mishandeling en vernedering van gedetineerden in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad.

„Op het gebied van de mensenrechten is in het algemeen gesteld grote winst geboekt in Irak”, aldus een vrijdag openbaar gemaakt rapport.

VN-adviseurs hebben acht Irakezen benoemd in een onafhankelijke kiesraad en kiesregels opgesteld voor de algemene verkiezingen die voor 31 januari in Irak moeten worden gehouden.

De commissie krijgt tot taak kieslijsten samen te stellen, kiezers te registreren, overal in het land stembureaus in te richten, personeel aan te trekken en op te leiden, regels voor politieke partijen op te stellen en de Irakezen voor te lichten over de verkiezingen.

De milities van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr trekken zich terug uit de steden Kufa en Najaf. Dit heeft een woordvoerder van al-Sadr vrijdag gezegd. De milities leverden de afgelopen weken slag met Amerikaanse coalitietroepen in en rond de voor sjiieten heilige steden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer