Lucia aan het woord op slotdag proces
De Haagse verpleegkundige Lucia de B. (42) heeft vrijdag het woord gericht tot de nabestaanden van de ziekenhuispatiënten die zij volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft omgebracht. Lucia sprak een emotioneel laatste woord op de slotdag van de behandeling van haar hoger beroepszaak, die 27 zittingsdagen telde.
De B. was geëmotioneerd toen zij, zoals alle verdachten aan het einde van de rechtszaak, als laatste het woord voerde. „Ik weet dat ik onschuldig ben. Ik heb willen gillen van boosheid en verdriet, alleen al om het idee dat ik mensen zou hebben vermoord", zei ze. Tot de ouders van de kinderen die stierven: „Ik hoop dat ze me geloven als ik zeg dat ik hun pijn niet heb veroorzaakt." Ze noemde de pijn van de nabestaanden „vele malen groter dan de pijn die ik voel omdat ik nooit meer verpleegster kan zijn".
Het OM is ervan overtuigd dat de verpleegkundige tussen 1997 en 2001 in vier Haagse ziekenhuizen ernstig zieke patiënten heeft gedood. Ze zou dat hebben gedaan door ze fatale hoeveelheden medicijnen toe te dienen. De slachtoffers zijn volgens het OM zeven kleine kinderen en negen bejaarden. Het heeft haar dertien moorden en vijf moordpogingen ten laste gelegd. Het OM eiste daarvoor een levenslange gevangenisstraf.
Het gerechtshof besloot in december de zaak–Lucia uitgebreid in het openbaar te behandelen. Tientallen getuigen en deskundigen lieten hun licht over de zaak schijnen. Het ging om onder meer artsen, verpleegkundigen, statistici, pathologen–anatoom, toxicologen en psychologen. De griffiers hebben ruim een maand nodig gehad om alles uit te typen wat deze mensen voor het hof verklaarden.
Vorig jaar maart veroordeelde de rechtbank in Den Haag de verpleegkundige tot levenslang. Ze achtte bewezen dat Lucia vier moorden had gepleegd en drie pogingen daartoe had gedaan. Voor één van die bewezen moorden wordt ze in hoger beroep waarschijnlijk vrijgesproken. Eind februari bleek dat er sprake was van een persoonsverwisseling: de vrouw die op een bepaalde datum zou zijn vermoord, was op die dag al dagen dood. Het OM heeft de zaak niet alsnog op de tenlastelegging gezet met de juiste patiënt en datum, maar eiste vrijspraak.
Lucia zit sinds december 2001 in de cel. Drie maanden daarvoor kwam haar zaak aan het rollen doordat een vijf maanden oude baby plotseling en medisch onverklaarbaar overleed. Toen is het ziekenhuis, en later justitie, terug gaan kijken naar soortgelijke sterfgevallen of reanimaties. Uiteindelijk kwamen er dus dertien moorden en vijf pogingen op de tenlastelegging te staan.
Het hof doet 18 juni uitspraak in het hoger beroep.