Franse burgemeester houdt vast aan homohuwelijk
Ondanks waarschuwingen uit de hoogste politieke kringen houdt het Franse Groene Kamerlid Noël Mamère, tevens burgemeester van Bègles, vast aan zijn belofte. Zaterdag wordt hij de eerste burgemeester in Frankrijk die twee mannen in het huwelijk verbindt.
President Chirac is er tegen net als minister Perben van Justitie. Perben betitelde een dergelijke verbintenis „van nul en generlei waarde".
Premier Raffarin heeft Mamère in de volksvertegenwoordiging gedreigd zijn burgemeestersfunctie door de ministerraad af te laten nemen. Ook dreigde hij met strafrechtelijke vervolging, omdat Mamère zijn boekje te buiten zou gaan.
Namens Justitie had de procureur–generaal van Bordeaux Mamère daarom de wacht al aangezegd. Maar er is meer. Mamère heeft volgens de nieuwe argumenten van de procureur helemaal geen recht Stéphane, een 33–jarige verpleger, en Bertrand, een winkelbediende van 31, te trouwen, aangezien zij niet in Bègles wonen. Hun adres, zoals aangeplakt op het gemeentehuis voor elk huwelijk, is vals.
De procureur heeft er een deurwaarder op afgestuurd. Die ontdekte dat de twee in Saint–Aubin wonen. Daar is Mamère geen burgervader.
Het homohuwelijk verhit momenteel de politieke gemoederen in Frankrijk en overschaduwt de komende Europese verkiezingen. De rechtse partijen zijn vierkant tegen, links is verdeeld.
Minister Perben baseert zijn verbod op een wettekst, die stelt dat een huwelijk plaatsvindt tussen een man en een vrouw. Mamère houdt vast aan een andere tekst waarin alleen sprake is van „echtelieden". Hij wil geen discriminatie „uit de tijd" tussen homo’s en hetero’s. Het in wezen katholieke Frankrijk slikt dat maar moeilijk.
De gaullistische Kamervoorzitter Jean–Louis Debré heeft inmiddels aangedrongen op een spoedig debat over de zaak. Hij vindt dat Mamère met het homohuwelijk best kan wachten tot er een duidelijke wet is. De burgemeester van Bègles houdt echter voet bij stuk. Hij zegt eventueel naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te gaan.
Stéphane en Bertrand zijn intussen ondergedoken. De publiciteit rond hun huwelijk groeit hen kennelijk boven het hoofd. Zaterdag worden er voor het stadhuis van Bègles onder de rook van Bordeaux een paar duizend belangstellenden verwacht, zowel voor– als tegenstanders van het homohuwelijk en ten minste honderd journalisten.
Momenteel is het homohuwelijk alleen wettig in Nederland, België, in een paar provincies van Canada en in het Amerikaanse Massachussets. Binnenkort volgen Zweden en Spanje.