„Krasloten nauwelijks verslavend”
De verkoop van krasloten zet niet aan tot overmatig gokken. Minder dan een kwart procent van de volwassen kraslotkopers in ons land is verslaafd aan het kansspel.
Dat concludeert verslavingsdeskundige L. De Fuentes-Merillas, die in vier jaar tijd onderzoek deed naar 12.222 Nederlandse kraslotkopers. Zij promoveert 2 juli op het onderzoek bij de Universiteit van Amsterdam.
Van de onderzochte groep bleken slechts 28 mensen niet van de krasloten af te kunnen blijven. Voor de helft van hen is de kraslotverslaving een bijkomend probleem bij een andere, al bestaande gokverslaving. Behandeling van de kraslotverslaafden is moeilijk, omdat zij zich nauwelijks melden bij de hulpverlening.
In vergelijking met drugs- of alcoholverslaving is de belasting voor de maatschappij echter gering, constateerde De Fuentes-Merillas. Zij zorgen niet voor overlast in de omgeving. De verslaving is vooral voor henzelf een probleem. De kraslotverslaafden vertonen symptomen die ook bij andere gokkers voorkomen, zoals het verslonzen van werk en liegen tegen familie en vrienden.
De Fuentes-Merillas, werkzaam bij het Amsterdam Institute for Addiction Research, begon in 1999 met het onderzoek in opdracht van De Lotto. De kansspelorganisatie introduceerde de krasloten in Nederland in 1994. De overheid stond dit alleen toe onder de voorwaarde dat er een onafhankelijk onderzoek zou komen naar de invloed van krasloten op het ontstaan van gokverslaving.
De verkoop van krasloten leidde aanvankelijk tot heftige discussies. Tegenstanders vreesden dat het nieuwe krasspel gokverslaving in de hand zou werken door verslavingsbevorderende karakteristieken: laagdrempeligheid, snelle uitbetaling en een groot aantal ’bijna-prijs’ loten. Tussen de 30 en 40 procent van de volwassen Nederlanders koopt volgens De Lotto weleens een kraslot.
Woordvoerder Frans Koopmans van stichting De Hoop zegt blij te zijn dat het probleem meevalt. Wel blijft hij kanttekeningen zetten bij het toevoegen van gokmogelijkheden. „Waar je een gokmogelijkheid creëert, creëer je ook een markt.”
Hij zegt geen reden te hebben aan het onderzoek te twijfelen. Ook niet door het feit dat de opdrachtgever De Lotto is. „Het gebeurt vaker dat zo’n instelling de opdracht geeft tot een onderzoek. Het instituut is waar het onderzoek is uitgevoerd, is een gerenommeerde instelling. De uitkomsten zullen niet ver van de werkelijkheid zitten”, zegt Koopmans.
Volgens hem is het stringente beleid dat de overheid sinds een aantal jaar voert op het gebied van kansspelen de reden dat het aantal gokverslaafden afneemt.