Studenten runnen zelfstandig een zorgafdeling
Van het uit bed halen van de bewoners ’s ochtends tot de overdracht aan de avonddienst: op de nieuwe leerafdeling van Huis ter Leede in Leerdam runnen studenten zelfstandig een zorgafdeling.
In huiskamer De Pier op de eerste etage van woon-zorgcentrum Huis ter Leede zitten acht bewoners in een kring om de keukentafel. Het is iets na twaalven, tijd voor het middageten. Op het menu: nasi met een stuk vlees. Een van de bewoners stopt zijn stropdas voor de zekerheid in zijn borstzakje, om te voorkomen dat deze in het eten gaat hangen. Studenten Machteld de With (17) en Neline Aantjes (18) zitten ook aan tafel. Ze helpen de bewoners zo nodig met eten en ondertussen beginnen ze een gezellig praatje. „Wat zit uw haar mooi mevrouw, bent u naar de kapper geweest?”
Goed personeel
Machteld en Neline zijn pas een paar dagen op de nieuwe leerafdeling van Huis ter Leede. Hier werken mbo- en hbo-studenten verzorging en verpleegkunde zelfstandig op een zorgafdeling voor mensen met dementie. Op de achtergrond zijn wel werkbegeleiders aanwezig, maar de leerlingen moeten zo veel mogelijk zelf aan de bak. Ze draaien volwaardige diensten. „Studenten leren zo om zelf zaken aan te pakken”, zegt bestuurder Kees Schetters van Huis ter Leede. „Ik heb het liefst dat het begeleidend personeel zo weinig mogelijk ingrijpt.”
De leerafdeling biedt niet alleen voordelen voor de studenten, maar het helpt de zorginstelling ook om goed personeel te vinden. „Zo’n afdeling heeft een bijzondere aantrekkingskracht. Mensen willen er graag werken. Misschien kan niet iedereen straks blijven, maar door deze afdeling kunnen we het toekomstige personeelsprobleem voor een deel oplossen.”
Gezellig
De leerafdeling is gestart met elf studenten van verschillende scholen die minimaal twintig weken en maximaal een schooljaar meerdere dagen per week aanwezig zijn. Machteld, student aan het Hoornbeeck College: „Dit is echt een fijne stageplek. Het idee dat je een eigen afdeling runt, vind ik heel leuk. We draaien het volledige programma mee, van het uit bed halen van de bewoners ’s ochtends tot de overdracht aan de avonddienst aan het eind van de dag. Het voelt nuttig, het is fijn om wat extra’s voor de bewoners te doen.”
Ook Neline, student verpleegkunde op de Christelijke Hogeschool Ede, voelt zich helemaal thuis. „Ik werk al in de thuiszorg, daar gaat het er heel anders aan toe. De zorg moet allemaal snel en je hebt maar beperkt tijd voor een cliënt. Hier is veel meer tijd voor bewoners. Als iemand er wat langer over doet om uit bed te komen, is dat geen probleem. Het voelt gezellig, we hebben alle tijd om een praatje met ze te maken.”
Voor praktijkbegeleider Anja van der Voet is dat een van de grootste voordelen van de leerafdeling. „Er is meer tijd voor gesprekken met de bewoners.” Voor een aantal familieleden was de aanwezigheid van de studenten wennen. „Ze vroegen zich af of het niet te onrustig zou zijn voor hun vader of moeder. Begrijpelijk, je wilt natuurlijk dat er goede zorg wordt geleverd.”
Naar bed
In de praktijk hebben de bewoners er echter geen last van. „De eerste reacties zijn positief. Er heerst rust in de huiskamer en je ziet dat ze genieten van de extra aandacht.” Ook de studenten zijn inmiddels gewend aan de situatie. „In het begin waren ze nog wat afwachtend, nu nemen ze echt al initiatief en overleggen ze met elkaar. Prachtig om te zien.”
Aan de eettafel is het ondertussen tijd voor het toetje. De keuze is tussen chocoladevla en aardbeienvla. Na het dessert gaan de bewoners naar bed. „Dan kun jij ook mooi gaan slapen”, zegt een bewoner gekscherend tegen Machteld. „Dat moet u niet verklappen hé, dat ik zo even ga liggen.”