Economie

Vakantiegeld verdwijnt naar spaarrekening

Bijna alle werknemers in Nederland ontvingen eind vorige maand hun vakantiegeld. De een gebruikt het waar het voor bedoeld is: op vakantie gaan; de ander vult er zijn financiële tekorten mee aan. Maar de meeste mensen brengen het jaarlijkse extraatje naar de bank.

4 June 2004 09:33Gewijzigd op 14 November 2020 01:17

Dat blijkt uit een peiling onder bezoekers van de digitale versie van deze krant. Bijna 40 procent van de 636 stemmers zet zijn vakantiegeld op een spaarrekening en 30 procent gaat ervan op vakantie. „Daar is het toch voor bedoeld?” is een veelgehoorde reactie. Bartold Vriend uit Gouda: „Vakantie heb ik gewoon heel hard nodig om de drukte van alledag te ontlopen.”

Ruim 20 procent van de respondenten gebruikt het geld om financiële gaten te dichten. Philip Gerritsen (19) uit Lunteren: „Zonder vakantiegeld kan ik niet rondkomen met mijn gezin.” Gelukkig voor hem heeft iedere werknemer in Nederland er recht op. Meestal is het een bedrag van 8 procent van het jaarsalaris, gemiddeld 1725 euro per Nederlander. In totaal zo’n 12 miljard euro.

Tussen de banken is een ware strijd losgebarsten om het vakantiegeld binnen te krijgen. Vooral de spaarrekeningen worden via allerlei reclamemiddelen aangeprezen. Als 40 procent van de Nederlanders zijn vakantiegeld op een spaarrekening zet, gaat het al gauw om een bedrag van 5 miljard euro.

Goede doelen zien niet veel van dit enorme bedrag. Slechts 3,1 procent van de bezoekers van de digitale krant geeft het vakantiegeld aan een dergelijk doel. Bij een vergelijkbaar onderzoek van de ASN Bank is dat slechts 1 procent.

Dicky Nieuwenhuis van Woord en Daad merkt inderdaad niet dat er in de maand juni meer giften binnenkomen. „Eerder minder. Alleen in november en december is er sprake van een stijging van de inkomsten.” De christelijke hulpverleningsorganisatie had vorig jaar in mei ook een stelling op haar website over de besteding van het vakantiegeld. Ruim 26 procent van de stemmers schonk een deel van zijn vakantiegeld aan een goed doel.

Uit de enquête van de ASN Bank blijkt ook dat mensen steeds vaker hun vakantiegeld opzijzetten: 55 procent. Om toch nog aan de minderbedeelden te denken, doneert de bank voor elke nieuwe spaarder die zich aanmeldt 15 euro aan een goed doel. Die kan dan zelf de bestemming kiezen: een waterput in Tanzania, de strijd van de Dierenbescherming tegen de malafide hondenhandel of de Luchtbus van het Astma Fonds. Een woordvoerster van de ASN Bank: „Deze campagne is gericht op duurzame realisten. Dat zijn mensen die de duurzame beginselen van onze bank waarderen, maar tegelijkertijd een realistisch rendement willen hebben.”

In 2002 ging er heel wat minder vakantiegeld naar de spaarrekening. Uit de jaarlijkse enquête van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) over dit onderwerp bleek dat slechts 30 procent van de werknemers het vakantiegeld op een spaarrekening zette. Bij exact de helft van de stemmers ging het bedrag ook daadwerkelijk op aan vakantie.

Waarom verdwijnt vakantiegeld steeds vaker naar de spaarrekening? Het Nibud heeft er op zijn website wel een antwoord op: „Het slechte economische tij heeft zeker invloed op de besteding van het vakantiegeld. Mensen gebruiken het meer dan voorheen om te sparen, rekeningen mee te betalen of schulden af te lossen. Vooral de ouderen sparen liever.”

Jongeren hebben het extraatje nog wel over voor vakantie. Uit het Nibud-onderzoek van 2003 blijkt dat de helft van de jongeren onder dan 25 jaar ervan op reis gaat. Bij ouderen boven de 65 is dat nog maar een kwart.

Het Nibud heeft op zijn website en aantal tips voor slim omgaan met vakantiegeld. Woningruil met vakantiegangers van elders bijvoorbeeld. Of thuisblijven en af en toe een dagje uitgaan. Verder kan het veel schelen om een groot vakantiehuis te delen met een aantal gezinnen. Ook is het goedkoper om vliegtickets te boeken via websites van de luchtvaartmaatschappijen dan via reisbureaus.

Nog een laatste tip van het Nibud: „Zet het vakantiegeld op een spaarrekening. Je ontvangt dan rente en je geeft het geld niet zo gemakkelijk aan iets anders uit.” Dat advies hebben Nederlanders in ieder geval goed opgevolgd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer