Onderwijs & opvoeding

Jaaropening Pieter Zandt scholengemeenschap: „Lutherlied is troostlied voor alle eeuwen”

„Ware verootmoediging en vernedering zijn de basis voor een reformatie.” Dat zei ds. J. L. Schreuders maandagavond tijdens de jaaropening van de Pieter Zandt scholengemeenschap. Het thema ”Voor altijd veilig” sloot aan bij de herdenking van 500 jaar Reformatie.

Van onze verslaggever
5 September 2017 11:14Gewijzigd op 16 November 2020 11:23
Het gebouw van de Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen. beeld RD
Het gebouw van de Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen. beeld RD

In de hersteld hervormde kerk van Staphorst sprak ds. Schreuders over de reformatie ten tijde van koning Josia. Hij liet zien dat reformatie van alle tijden is: de richters, David en andere koningen, Ezra en Nehemia kunnen allemaal reformators genoemd worden. Bij koning Josia was er sprake van een voortgaande en verdiepende reformatie gedurende zijn regeerperiode. Opvallend is dat de reformatie pas echt doorzet nadat de priester Hilkia het wetboek voorleest en het hart van koning Josia daaronder verbreekt. Het geeft, tien jaar nadat Josia de God van zijn vaderen begon te zoeken, een verdieping in zijn geloofsleven. „Ware verootmoediging en vernedering zijn de basis voor reformatie, ook heden ten dage”, zei de Urker predikant.

Troostlied

Locatieleider drs. K. den Boer van de vestiging Staphorst sprak naar aanleiding van het Lutherlied ”Een vaste burcht” over de veiligheid die er bij de Heere te vinden is. Hij refereerde aan de dreiging van terreurdaden, waarbij zomaar tientallen mensen de dood ingejaagd kunnen worden en niemand zijn leven meer zeker lijkt te zijn. „Misschien had Luther wel meer reden dan wij om zich zorgen te maken over zijn veiligheid. Hij was nota bene vogelvrij verklaard.”

Het Lutherlied lijkt op het eerste gezicht een heldhaftig strijdlied dat zich richt tegen Rome, maar het is volgens Den Boer de vraag of Luther het zo bedoeld heeft. Er is veel meer geweest in het leven van Luther wat strijd en verzoeking gaf. Achter al deze bedreigingen zit één en dezelfde vijand: de duivel, door Luther driemaal genoemd in zijn lied. „Hij schreef er echter boven: Psalm 46, God is ons een Toevlucht en Sterkte. Daarmee kantelt het beeld van ”Een vaste burcht” van een krijgslied naar een troostlied voor alle eeuwen en plaatsen. Bij God kun je terecht, wat er ook gebeurt. Bij Hem ben je veilig.”

Het slot van het lied getuigt van een groot geloofsvertrouwen, zei Den Boer. Hij stelde de scholieren de vraag of zij ook zouden kunnen zeggen: Neem goed en bloed ons af. „Luther was bereid te sterven voor de leer van vrije genade. Hij noemde het „een wonderlijke ruil”: Christus mijn zonden, ik Zijn gerechtigheid. Daar schittert de persoon van Jezus Christus, Die Zijn leven gaf voor vijanden. Zie op de Heere Jezus. Alleen onder Zijn vleugels is er bescherming en veiligheid, voor altijd”, aldus Den Boer.

Hij wees op het gevaar dat deze „wonderlijke ruil” geminacht wordt en er op eigengerechtigheid vertrouwd wordt. Hij riep ertoe op de rijkdom van de Reformatie in de praktijk te blijven brengen en te blijven reformeren.

De Pieter Zandt scholengemeenschap opende het schooljaar op acht locaties. De scholengemeenschap heeft naast de hoofdvestiging in Kampen drie locaties in Staphorst, Urk en IJsselmuiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer