Rabobank Nederland krimpt sterk na fusies lokale banken
De landelijke organisatie van de Rabobank zal de komende jaren flink krimpen. Van de huidige 6000 werknemers die de lokale banken ondersteunen zal een „aanmerkelijk" deel overbodig worden. Dat is het gevolg van de fusiegolf onder de Rabobanken, waarbij de komende twee jaar het aantal terugloopt van ruim driehonderd tot 150.
Dat heeft bestuurslid P. Moerland van de Rabobank donderdag gezegd. Hoeveel banen er gaan verdwijnen wilde hij nog niet zeggen. „Voor de zomer ronden we de plannen definitief af, dan is precies duidelijk hoeveel kleiner de ondersteuning voor de lokale banken zal zijn", aldus Moerland.
De Rabobank is een coöperatie van zelfstandige, lokale kantoren. Formeel wordt Rabobank Nederland gestuurd door deze lokale banken. De landelijke organisatie doet centrale taken voor alle kantoren, bijvoorbeeld de verwerking van hypotheken, de automatisering en personeelsbeleid.
Eind vorige maand hebben de verzamelde besturen van de banken ingestemd met de plannen om de autonome banken te vergroten door de komende twee tot drie jaar een fusiegolf in te zetten. Die is nodig om beter in te spelen op nieuwe regelgeving en regio’s beter te bedienen. Bovendien loopt het bezoek aan bankkantoren sterk terug.
„De banken hebben voor verschillende taken een bepaalde omvang nodig en dat willen we bereiken met deze fusies", zo stelde directeur lokale banken B. Mertens. Omdat grotere banken veel meer taken zelf kunnen gaan doen, is centrale ondersteuning vanuit Rabobank Nederland minder nodig.
De Rabobank heeft Nederland nu nog ingedeeld in ruim driehonderd werkgebieden. Die stammen veelal nog uit de begintijd van de bank, ruim een eeuw geleden. Zo houden banken in Limburg zich in sommige gevallen zelfs nog aan parochiegrenzen. „Intussen is er veel veranderd in Nederland, zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van industriële regio’s en de bevolkingsgroei", aldus Mertens.
Rabobank heeft 328 lokale banken die samen ruim 1300 vestigingen hebben. Directeur Mertens verwacht niet dat na de fusiegolf het aantal bankkantoren verder zal afnemen. „De laatste jaren zijn er enkele honderden vestigingen gesloten, maar ik denk dat we nu op de bodem zitten van die trend." Hij benadrukte dat de bank via allerlei andere vormen wel aanwezig blijft in gebieden van banken sluiten.
Zo denkt Rabobank de komende tijd in veel meer bejaarden– en verzorgingshuizen bankdiensten te gaan verzorgen. Dat gebeurt nu al op driehonderd plaatsen. Ook gaat de bank het aantal gecombineerde winkels met bankdiensten uitbreiden. Daarbij werkt de bank samen met een aantal andere winkeliers en dienstverleners in kleine plaatsen die samen een pand delen.