Binnenland

Wijn pakt illegale afspraken met woonwagenkampen aan

Staatssecretaris Wijn van Financiën gaat iets doen aan illegale afspraken die de Belastingdienst in het verleden heeft gemaakt met onder meer bewoners van woonwagenkampen. Dat heeft hij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd.

ANP
3 June 2004 07:56Gewijzigd op 14 November 2020 01:17

De Belastingingdienst krijgt een instructie waarin staat welke afspraken niet worden voortgezet. Verder laat de fiscus elke terughoudendheid varen bij de belastingheffing in zogeheten belastingvrijplaatsen, zoals sommige woonwagenkampen.

Het actieplan volgt op een diepgaand onderzoek van de Belastingdienst. Dat werd ingesteld naar aanleiding van een afspraak die de fiscus bleek te hebben gemaakt met bewoners van woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht. Die kwam er op neer dat ondernemers slechts werden belast tegen een tarief van 3 procent van de brutowinst.

In de Kamer maakte Wijn in maart melding van nog meer van dergelijke afspraken met woonwagenbewoners en andere probleemgroepen. De Belastingdienst durfde die vaak niet aan te pakken uit angst voor geweld. Behalve voor sommige woonwagenkampen geldt dat volgens het onderzoek ook voor een aantal belwinkels en illegale uitzendbureaus. Wijn kan donderdag niet aangeven hoeveel de schatkist is misgelopen. Wel meldt hij dat er bij woonwagenkampen over de afgelopen vijf jaar nog 28 miljoen euro aan achterstallige belastinginkomsten staat.

Het onderzoek van de Belastingdienst leverde ruim 500 meldingen op van medewerkers over afspraken waarmee mogelijk iets mis was. Volgens Wijn is een aantal daarvan niet of niet geheel in lijn met het recht.

Wijn noemt het onderzoek van de Belastingdienst een uniek proces. „Wie graaft er nu zijn eigen ellende op?" Maar de staatssecretaris wil niet tolereren dat sommige mensen zich aan hun belastingplicht onttrekken. Hij kondigt daarom 22 maatregelen aan. Zo wordt er 10 miljoen euro extra vrijgemaakt voor het invorderen van belastinggeld. Er wordt bijstand van de politie gevraagd waar dat nodig is en als die niet komt wordt dat in de dossiers vastgelegd. Ook kunnen er zogenoemde breekteams worden ingezet, waarbij deurwaarder, hulpofficier van justitie en slotenmaker de fiscus assisteren.

Verder wordt gekeken of de Belastingdienst meer wettelijke bevoegdheden moet krijgen, worden ondernemers verplicht toch weer meer formulieren in te vullen en wordt een verplichte automatische incasso voor de motorrijtuigenbelasting voor kwartaalbetalters mogelijk gemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer