Economie

Een kamelenboer investeert heel wat voordat er melk is

In Berlicum woont een boer die kamelen houdt. Voor de melk. „We zijn de enigen in Europa die zo gek zijn dit te doen”, zegt Linda Bekkers van Kamelenmelkerij Smits.

19 August 2017 18:55Gewijzigd op 16 November 2020 11:16
beeld Gert van den Bosch
beeld Gert van den Bosch

Een kamelenboer moet geduld hebben en tijd en geld willen investeren. Een kameel geeft namelijk pas melk als ze een jaar of vijf is, en maar 6 liter per dag. Ter vergelijking: een koe kan vanaf haar eerste jaar al een kalfje krijgen, en geeft misschien wel drie keer zo veel melk per dag. Het is ook niet zo dat je een kameel tot haar 25e kunt melken, hoewel ze wel zo oud kan worden, zegt Bekkers. Het dier kan acht keer een kalfje krijgen en ze kan dus acht jaar gemolken worden.

De kamelenmelkerij, die in 2006 van start ging met 30 dieren, heeft nu 102 kamelen. Of zijn het dromedarissen? Ze hebben maar één bult. „Wij noemen hen éénbultige kamelen”, aldus Bekkers. „In Nederland, België en Duitsland spreken mensen van dromedarissen, maar in de rest van de wereld heten ze kamelen. Omdat wij ook melk exporteren, houden wij het op kamelen.”

De eerste dertig kwamen uit –onder andere– Spanje, uit dierentuinen en openluchtmusea. De andere kamelen werden in Berlicum geboren. Ze vormen een groep van moeders (ongeveer dertig geven er op dit moment melk), hengsten, pubers en kalfjes.

Kamelenmelk is een alternatief voor koemelk. De melk zou verder gunstig zijn voor diabetespatiënten. Wageningen University en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede doen hier nog meer onderzoek naar.

Klanten komen van heinde en ver om emmers verse melk te halen, vertelt Bekker. „Vanuit Duitsland en België komen ze hierheen gereden.” Vaak wordt er voor de hele familie melk ingeslagen. Kamelenmelk is vier tot vijf dagen houdbaar in de koelkast en een jaar in de vriezer. Eén liter kost 8 euro.

De bultige boerderijdieren trekken intussen al jaren de aandacht. Via safari’s, waarbij jonge kameeltjes de fles krijgen, excursies en kinderfeestjes hebben al heel wat mensen van dichtbij kennisgemaakt met de dieren.

Gert van den Bosch over de foto’s

„Als ik foto’s maak, loop ik heel rustig rond, vaak kruip ik zelfs. Ik kom heel langzaam dichterbij, zorg dat ik geen opvallende kleding draag en laat de dieren wennen aan het geluid van de sluiter van de camera.

Er is weleens een kameel over me heen gelopen toen ik op de grond lag, gelukkig was het een jonkie. Ze denderde over me heen, zag het draadje dat tussen ons zat niet. Dat was in het voorjaar, toen de kamelen naar buiten werden gelaten. Kamelen zijn groot, en heel sterk. Als er een hengst bij loopt dan moet ik soms goed opletten. Beter om er dan niet bij te gaan. Ze zouden mij kunnen verpletteren als ik ertussen sta.

Kamelen zijn redelijk rustig van karakter, en ze behandelen jou feitelijk zoals jij hen behandelt.”

zomerserie Rondom de boerderij

Fotograaf Gert van den Bosch is geboeid door het leven en werken op en rondom boerderijen. In deze serie een selectie uit zijn collectie. Dit is deel 6: kamelenmelkerij. >>rd.nl/boerderij

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer