WNF: Chemicaliën bedreigen kinderen
Chemicaliën vormen een bedreiging voor het IQ en het geheugen van kinderen, stelt het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een woensdag uitgegeven rapport. Chemische stoffen die in het dagelijks leven worden gebruikt, beschadigen de hersenen van kinderen en zouden mogelijk verantwoordelijk zijn voor een stijging van het aantal ADHD–gevallen.
„Gezien het aantoonbare gevaar van deze stoffen is het onvoorstelbaar dat er geen actie wordt ondernomen. De wereld begint te lijken op een chemisch experminent, waarvan de uitkomst verre van zeker is", aldus Gwynne Lyons, WNF–deskundige op het gebied van giftige stoffen.
Het WNF–rapport „Compromising our Children" (Onze kinderen in gevaar) stelt dat een reductie van 1 IQ–punt gelijk staat aan een inkomensverlies van 2,39 procent, maar dat er over de effecten op lange termijn nog niets bekend is. Van de meerderheid van de 70.000 door mensen gemaakte chemische stoffen die in omloop zijn is onvoldoende informatie over de veiligheid ervan beschikbaar, aldus het WNF.
Het rapport concentreert zich op de effecten van chemicaliën op kinderen in Europa. Binnen de EU is een discussie gaande over het aannemen van nieuwe wetgeving, REACH genaamd, die de handel in industriële chemicaliën moet reguleren. Het probleem bestaat echter ook in geïndustrialiseerde landen buiten Europa. Vooral rond de polen, waar chemicaliën zich in de atmosfeer verzamelen, verwacht het WNF grote problemen, aldus Lyons. Over de situatie in arme landen zijn te weinig gegevens beschikbaar, stelt de woordvoerder.