Binnenland

Fluisterboten varen in file door Giethoorn

Het is rustig en koud in Giethoorn op een winterse woensdagmiddag in februari. Waar in de zomer de bootjes in file door de grachten varen, is er nu geen boot te zien. Laat staan toeristen.

11 August 2017 13:49Gewijzigd op 16 November 2020 11:13Leestijd 3 minuten
beeld RD, Anton Dommerholt
beeld RD, Anton Dommerholt

Marloes van Dam uit Giethoorn heeft net haar dochtertje van school opgehaald. Ze loopt te collecteren voor de Hersenstichting. „Even de paar adressen langs die gisteravond niet thuis waren.” Van de toeristen in de zomer heeft ze geen last, zegt ze. De Chinezen en Japanners vindt ze vriendelijk. „Ze zwaaien altijd als ze langs komen varen.” Andere mensen in het dorp ervaren wel overlast, weet ze. „Als we zelf willen varen, doen we dat ’s avonds, dan is het rustig – na vijf uur zie je geen toerist meer.”

Het dorp lijkt ingeslapen. De visboer is dicht. Restaurant ’t Achterhuus is wel open, maar heeft ondanks de Chinese karakters op het uithangbord weinig klandizie. Een bootverhuurder probeert een groepje mensen in zijn boot te krijgen voor een rondvaart. Zonder succes. Het bankje bij het standbeeld van de Nederlandse acteur en schrijver Albert Mol, midden in het dorp, is leeg.

Harmonisch

Op datzelfde bankje zit een halfjaar eerder in augustus 2016 de familie Kofler (vader, moeder en twee dochters) uit Innsbrück, in Oostenrijk. Ze zijn een week op vakantie in Giethoorn en vinden het er erg mooi en gezellig. Nederland ervaren ze als tolerant. „Gisteren waren we in Amsterdam en het viel ons op hoe rustig en vriendelijk verschillende bevolkingsgroepen met elkaar omgaan. Heel harmonisch. Dat is bij ons in Oostenrijk echt anders. Und Amsterdam ist eine sehr schöne Stadt.”

Varen doen ze vandaag niet, op een bankje zitten en kijken naar de bootjes is minstens zo leuk. En te kijken valt er genoeg, want het is druk in de grachten van Giethoorn. Fluisterbootjes met toeristen varen in file door het dorp. „Kijk uit papa, niet botsen”, roept een meisje naar haar vader. „Ik doe dit ook niet elke dag”, reageert de man, terwijl hij op het nippertje een botsing met een vrouw die wanhopig aan het stuur draait weet te voorkomen. Slingerend varen beide bootjes verder. De sfeer is vrolijk in Giethoorn, dat ook wel Hollands Venetië wordt genoemd. Een jong stel maakt een selfie, terwijl ze de boot besturen. Een meisje zit bij haar moeder onder een omslagdoek. Onder de toeristen zijn opvallend veel Aziaten. „Ik vind het wel meevallen met het aantal Japanners”, zegt een Giethoornse jongen tegen zijn vriend. „Ik zag net twee boten achter elkaar zonder Japanners erin.” Alles is relatief. Ook in de kop van Overijssel.

Feiten, cijfers & een tip

Zomers is het er druk, ’s winters vaak stil. Fotograaf Anton Dommerholt nam twee kijkjes op acht toeristische plekken. Volgende week deel 6: Katwijk.

Feiten & cijfers

  1. Giethoorn staat op de internationale versie van monopoly, als enige dorp tussen metropolen zoals New York. Het kan zijn dat Chinese toeristen hierbij de doorslag hebben gegeven en massaal stemden op Giethoorn. Amsterdam staat ook op het bord.

  2. Chinese toeristen nemen vooral diamanten, merkproducten en souvenirs mee terug uit Nederland, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Ze willen tulpen, molens en Hollandse grachten zien. Giethoorn is populair onder hen.

  3. Vorig jaar bezochten 280.000 Chinezen Nederland. Daarmee staan ze op de achtste plek van herkomstlanden.

  4. Per verblijf besteedden Chinezen in 2016 ruim 1250 euro per persoon.

Vond je dit artikel nuttig?
Meer over
Druk of stil

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer