De Verrassing op Texel heeft unieke plek door eigen kleur
„In de zomer zitten we helemaal vol.” Op een Lopifit rijdt Wim Ploeg langs de bungalows op park De Verrassing in Oosterend. Hij tikt op het stuur van de loopbandfiets. „En als mensen deze huren, zijn ze ook verrast.”
Ploeg is samen met zijn broers een van de grootste werkgevers van Texel. Nee, niet met het park met 29 accommodaties. „Onze kerntaak ligt bij SnelStart, een bedrijf dat boekhoudsoftware aanbiedt aan kleine ondernemers. Er werkt 120 man personeel. Op het park redden we het met vijf man.”
In de toeristische sector is sprake van forse concurrentie. Zou je denken. Maar Ploeg schudt resoluut het hoofd. „Wij doen dit om mensen uit de gereformeerde gezindte een verantwoorde vakantie te bieden. Een plek waar ze rust ervaren en op zondag naar de kerk kunnen. Daarin zijn we uniek. We adverteren alleen in kerkelijke bladen. Dat is voor ons voldoende.”
Groentezaak
De opa van Ploeg –van de familie Stark van moeders kant– werd geboren op Texel. In zijn jeugdjaren verliet hij het eiland en startte in Rotterdam een groentezaak. Na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog ging hij „voor een paar weken” terug naar Texel. „Maar het werd voorgoed. Opa verkocht zijn winkel en ging in de lederwaren. Op zijn brommer ventte hij ook elektrische dekens. Hij verkocht ze voor 1 gulden, gratis thuisbezorgd.”
In 1955 startte opa Stark het park De Verrassing. Ploeg loopt naar de pas gerenoveerde recreatieruimte en laat foto’s zien die daar aan de muur hangen. „Je ziet, het ging om beperkte huisjes, schuurtjes bijna. Maar hij onderscheidde zich met vrij kamperen. Op vakantie gaan kwam steeds meer in, maar met kamperen zijn we later gestopt omdat het overlast veroorzaakte.”
Met de loopbandfiets gaat het over het park, langs de 8- en 10-persoonsbungalows, chalets en speelplaatsen. Ook op een park verderop staan nog een paar chalets die De Verrassing in beheer heeft. Een accommodatie erbij kopen is de enige manier om uit te breiden, legt Ploeg uit. „Het aantal bedden op Texel zit op slot, zoals dat heet. Er zijn zo’n 47.000 toeristische bedden, daar mogen er niet meer bij.”
Dienstenpakket
Dus moet je het zoeken in een betere klanttevredenheid en uitbreiding van het dienstenpakket. „We moeten zorgen dat gasten terug willen komen, en dat lukt gelukkig ook. Zeker na een grote renovatie in 2011.”
Een voorbeeld van extra diensten is de Lopifit, een fiets met een loopband. Al lopend kun je zo het hele eiland over. „Toen het ding een paar jaar geleden werd uitgevonden, hebben we er direct tientallen besteld. Het is voor mensen altijd even wennen, maar als ze het eenmaal onder de knie hebben, vinden ze het geweldig.”
Ploeg kan het niet laten om nog even bij SnelStart langs te gaan. In een grote ruimte staan en zitten tal van personeelsleden te werken. „Het valt niet mee om goed personeel te krijgen op Texel”, zegt hij. „Een deel komt van de overkant.” Hij pakt een kaartje van een tafel. ”Groeten van Texel”, staat erop. „Die sturen we naar klanten. Alsof je een vakantiekaart krijgt, toch?”
zomerserie Economisch Texel
In deze achtdelige serie neemt het RD de economie van het eiland Texel onder de loep. De redactie portretteert bedrijven in verschillende sectoren. Vandaag deel 5: toerisme.
Bos, duinen en zee trekken duizenden toeristen
In totaal kwamen vorig jaar bijna 700.000 toeristen voor een langer verblijf naar Texel. Het aantal dagjesmensen lag op ruim 180.000. In totaal gaven ze 275 miljoen euro uit. Daarmee behoort het toerisme tot de belangrijkste economische sectoren van Texel.
Niet minder dan 79 procent van de toeristen die het eiland eenmaal bezocht hebben, komt terug. Belangrijkste reden voor een bezoek is de natuur, waarin vooral de afwisseling van bos, duinen en zee wordt gewaardeerd. Maar ook de wandel- en fietsmogelijkheden, de sfeer en het eilandgevoel spelen een rol. Van alle toeristen was vorig jaar 62 procent uit Nederland afkomstig, 34 procent uit Duitsland en 3 procent uit België.
Het grootste deel van de pakweg 47.000 toeristische bedden bevindt zich in het westen en noorden van het eiland, in de buurt van de dorpen De Cocksdorp, De Koog en natuurpark De Slufter.