Buitenland

Psychische ziekten te vaak onbehandeld

Veelvuldig voorkomende psychische aandoeningen zoals fobieën en depressiviteit worden in zowel rijke als ontwikkelingslanden te weinig behandeld.

AP
2 June 2004 09:40Gewijzigd op 14 November 2020 01:17

Dat blijkt uit een onderzoek naar de geestelijke gezondheid van mensen in veertien landen waarvan dinsdag de resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.

De onderzoekers constateren dat in ruim de helft van de onderzochte landen ruim 10 procent van de ondervraagden een psychische aandoening heeft. De meest voorkomende aandoeningen zijn angststoornissen, waaronder paniekaanvallen, fobieën en posttraumatische stress.

In Nederland heeft 14,9 procent last van een stoornis, in België 12,0. De Verenigde Staten scoren het hoogst met 26,4 procent. Nigeria scoorde zeer laag met 4,7 procent, maar dit percentage geeft mogelijk een vertekend beeld. De onderzoekers achten het waarschijnlijk dat in Nigeria, waar het sociale stigma van psychische ziekten sterk is, veel ondervraagden niet vrijuit hebben gereageerd. Overigens geldt dit, in verschillende mate, voor ieder land, omdat de meeste mensen ervoor terugschrikken voor psychische problemen uit te komen.

In de rijke landen bleef vorig jaar 36 tot 50 procent van de mensen met ernstige symptomen onbehandeld. Voor de ontwikkelingslanden gold dit voor 76 tot 85 procent. Voor veel landen geldt dat veel mensen worden behandeld die minder ernstige problemen hebben, terwijl potentieel zware cliënten onbehandeld blijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer