Kerk & religie

„Evangelie is beste nieuws voor iedereen”

Een nieuwe, verfrissende verklaring van het Evangelie is nodig, vinden christelijke, hoofdzakelijk evangelicale, leiders in Nederland. „Het Evangelie van Jezus Christus is nieuws, goed nieuws: het beste en belangrijkste nieuws dat een mens te horen kan krijgen.” In Dalfsen wordt donderdag het boek ”Dit geloven wij” gepresenteerd. Daarin wordt een evangelische verklaring gepubliceerd over de kerninhoud van het christelijke geloof.

K. van der Zwaag
27 February 2002 10:48Gewijzigd op 13 November 2020 23:26

Het document is een vertaling van de Amerikaanse verklaring ”Dit geloven wij” uit 2000, opgesteld door de Commissie voor Evangelische Eenheid. Tegelijkertijd verscheen onder dezelfde titel een boek met nadere uitleg. Tientallen christelijke leiders hebben hun handtekening onder de verklaring gezet, onder wie Joni Eareckson Tada, Billy Graham, Bill Hybels, John MacArthur, J. I. Packer, Pat Robinson en John Stott. Op het omslag van het Nederlandse boek staan ook Nederlandse namen: Arnold van Heusden, dr. Roel Kuiper, ds. Jan van Langevelde, ds. Teun van der Leer, mr. Henk Medema, prof. dr. Willem Ouweneel, Hans Pruis, prof. dr. Herman Selderhuis.

De verklaring ”Dit geloven wij” geeft een samenvatting van de bijbelse hoofdwaarheden. De verzoenende dood van Jezus Christus is de enige manier om God in vrede, liefde en vreugde te kennen. Christus bracht een volmaakt offer en verschafte daarmee de Vader genoegdoening door te betalen voor onze zonden en door Gods gerechtigheid te bevredigen in overeenstemming met Gods eeuwige plan.

God is, volgens ”Dit geloven wij”, de Auteur van het Evangelie. En Hij openbaart het aan ons in en door Zijn Woord. De verklaring ontkent dat de waarheid of het gezag van het Evangelie voortkomt uit welk menselijk bedenksel dan ook. Het Evangelie verklaart dat alle mensen zich in een staat van zondige opstandigheid tegenover God bevinden, die, als daarin geen verandering komt, voor ieder persoon zal leiden tot eeuwige verlorenheid.

De exclusiviteit van het Evangelie staat in de verklaring bovenaan. „Het Evangelie is het enige Evangelie: er bestaat geen ander; en het veranderen van de inhoud ervan staat gelijk aan het vervormen en zelfs het vernietigen van die inhoud. Dit Evangelie is zo eenvoudig dat kleine kinderen het kunnen begrijpen. En het is zo diepgaand dat zelfs de studies van de meest wijze theologen de rijkdom ervan nooit uitputtend kunnen behandelen.”

Niemand kan volgens de verklaring gered worden op enige andere manier dan door Jezus Christus en Zijn Evangelie. „De Bijbel biedt geen hoop dat oprechte gelovigen van andere religies gered zullen worden zonder een persoonlijk geloof in Jezus Christus.” Het verlossend geloof is meer dan een „mentale aanvaarding” van het Evangelie, en onze rechtvaardiging kan niet worden veiliggesteld door „een puur uiterlijke geloofsbelijdenis.” Ook de leer van de toerekening van zowel onze zonden aan Christus als van Zijn rechtvaardigheid aan ons wordt aangehangen. Het is een toerekening waardoor „onze zonden volledig worden vergeven en waardoor we volledig aanvaard kunnen worden.”

Evangelisatie staat in de publicatie centraal. „We verklaren dat Jezus Christus zijn volgelingen opdraagt het Evangelie aan alle levende personen te verkondigen, altijd en overal evangeliserend, en gelovigen tot discipelen makend binnen de gemeenschap van de Kerk. Een volledig en trouw getuigenis over Christus houdt ook in: het geven van een persoonlijk getuigenis, een Godvruchtig leven, en handelingen van barmhartigheid en liefdadigheid tegenover onze naaste. Zonder zo’n getuigenis blijkt de prediking van het Evangelie vruchteloos.”

De conferentie in Dalfsen waar het boek wordt uitgebracht, begint donderdag en wordt vrijdag afgesloten, De bijeenkomst wordt gehouden onder verantwoordelijkheid van het ”Platform Geloven in de Toekomst”. In een Woord vooraf in het boek ”Dit geloven wij” stellen Van Heusden, De Knijff en Medema dat de groei van het Evangelie een onzekere factor is, maar het gebod van Christus om aan dat doel te werken is duidelijk. De opdracht ligt er om tot aan de wederkomst van Christus het Evangelie te verkondigen. „We moeten nieuwe kerken stichten, waar het Evangelie op een bijbelgetrouwe manier gepredikt wordt en waar gelovigen werkelijk gevoed en gesterkt zullen worden in het geloof. Als we Christus Heer noemen, dan hebben we niet de vrijheid onze zendingsopdracht te negeren.”

Binnen de evangelicale wereld zijn relatief weinig geloofsverklaringen opgesteld. In 1915 verscheen ”The Fundamentals”, een grootschalig initiatief van Noord-Amerikaanse en Britse protestanten, waarin de „fundamentele leer” waarover protestantse christenen het eens waren, beschreven werd. In de jaren tachtig en negentig ontstonden er binnen de kerken uitvoerige discussies over de vraag of de leer van de rechtvaardiging door het geloof alleen wel centraal diende te staan in een definitie van het Evangelie. Dat maakte duidelijk dat er een dringende behoefte was aan een „nieuwe, verfrissende verklaring.”

De auteurs zeggen te moeten bekennen dat christenen zó vertrouwd zijn met het Evangelie „dat het voor ons bijna oud nieuws is. Maar de discussies en debatten die de afgelopen twintig jaar hebben plaatsgevonden, hebben zonder meer duidelijk gemaakt dat het noodzakelijk is dat evangelicale christenen goed begrijpen wat het Evangelie van Jezus Christus inhoudt. Als we dit Goede Nieuws aan anderen willen overbrengen, dan is het belangrijk dat we het zélf goed begrijpen.”

Op de website van het nieuwe initiatief zijn inmiddels adhesiebetuigingen verzameld uit de breedheid van de kerkelijke gezindte, zoals van prof. dr. J. W. Maris, prof. dr. E. Schuurman, drs. N. C. van Velzen en ds. J. van Mulligen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer