Kerk & religie

Israël als hoopgevend voorbeeld voor Irakese christenen

Een groep van 28 jonge Assyrische christenen bezocht onlangs Israël. Het verhaal van de stichting van de staat Israël vormde voor hen een bron van inspiratie.

Martin Janssen
2 August 2017 20:25Gewijzigd op 16 November 2020 11:09
Een kerk in Noord-Irak.                      beeld RD, Anton Dommerholt
Een kerk in Noord-Irak. beeld RD, Anton Dommerholt

De staat Israël werd –in zekere zin althans– geboren in de doodskampen van de nazi’s. Zij waren om ideologische redenen vastberaden het Joodse volk volledig uit te roeien. De staat Israël symboliseert dan ook de spirituele veerkracht van het Joodse volk om na dood en vernietiging hun gemeenschappen opnieuw op te bouwen. Dat is althans de visie van veel jonge Iraakse christenen en jezidi’s.

De 28 Assyrische christenen die Israël onlangs bezochten, zijn kinderen van ouders die de afgelopen decennia Irak ontvluchtten om een nieuwe toekomst te vinden in de westerse diaspora. Het idee om jonge Iraakse christenen naar Israël te brengen werd gelanceerd door het Philos Leadership Institute, dat een Passages Israel-programma ontwikkelde. Een leidende rol was hierbij weggelegd voor de in Iran geboren Juliana Taimoorazy.

Tempelberg

Assyrische christenen delen met het Joodse volk de gedachte dat ze niet alleen een specifieke religieuze communiteit vormen, maar ook een geheel eigen etnische identiteit hebben. Onder Assyrische jongeren leeft de hoop op een toekomstige Assyrische natie. Taimoorazy wil voor deze christelijke Assyrische natie „jonge leiders cultiveren die deze natie naar een positieve toekomst kunnen leiden.” Vanuit deze visie ontstond het idee om jonge Assyrische christenen in contact te brengen met Israël. Daar konden ze bovendien leren over het Israëlische conflict met Arabische buurlanden.

De 28 Assyrische jongeren waren net in Israël gearriveerd toen twee Israëlische agenten door een terroristische aanslag op de Tempelberg om het leven kwamen. Het gebeuren maakte op velen van hen diepe indruk: het bracht vaak verdrongen herinneringen en emoties terug.

Op individuele basis is de afgelopen jaren een aantal Assyrische christenen in het Westen op pelgrimage gegaan naar Israël. Maar de reis die voor de 28 jonge Assyrische christenen werd georganiseerd, viel in een heel andere categorie. De reis werd door een aantal van hen dan ook omschreven als „het gevoel thuis te komen.”

Deelnemers aan de reis gaven aan dat er van „het verhaal van de stichting van Israël een boodschap uitgaat voor jonge Iraakse christenen. Ze leren hoe ze ergens in de toekomst weer bij elkaar kunnen komen. Israël vormt een inspiratie voor een toekomstig Assyrië.”

Deze droom is vooral door de gruweldaden van de islamitische staat (IS) sterker geworden. Taimoorazy vergeleek Irak met een bloem waarvan het christendom de geur was. Ze hoopt dat de dag zal aanbreken dat de Assyriërs weer terug kunnen keren naar hun vaderland. Ze begrijpt echter dat er vele moeilijkheden zijn omdat „IS technisch weliswaar is verslagen maar toch heeft gewonnen omdat al onze huizen verwoest zijn.”

Jezidi’s

Niet alleen de Iraakse christenen; ook de jezidi’s werden slachtoffer van de moordmachine van de IS. Nadia Murad werd vorig jaar door de Verenigde Naties tot Goodwill Ambassador benoemd. Zes van haar broers werden door de IS vermoord. Zelf werd ze maandenlang door de IS als seksslavin misbruikt, totdat ze wist te ontsnappen. Eind juli was ze in Israël, waar ze duidelijke parallellen zag tussen de genocide op de jezidi’s en de Joodse Holocaust. Volgens Murad „begrijpt het Joodse volk onze situatie beter dan anderen. Het was altijd een wens van mij om naar Israël te komen. Veel jezidi’s hebben dezelfde wens”.

Het is dankzij organisaties als IsraAID at Nadia door de hele wereld kan reizen om haar verhaal te vertellen. In Israël sprak ze in de Knesset en bezocht ze Yad Vashem. Nadia zei in Israël dat ze „voor de genocide op de jezidi’s weinig informatie had over het Joodse volk omdat er niet veel Joden in Irak waren. Totdat ik deze campagne begon en merkte dat Joodse communiteiten ons steunden.” Ze herinnerde zich hoe ze in Australië een overlevende van de Holocaust had ontmoet en „zag hoe het Joodse volk opnieuw communiteiten had gevormd. Hun vermogen om sterk te blijven en vast te houden aan hun cultuur. De Joden zijn een voorbeeld. Wij moeten hetzelfde doen.”

De organisatie IsraAID, die in Griekse vluchtelingenkampen actief was, bevestigde dat jezidi’s vaak Israël opgeven als hun eerste keuze voor emigratie.

Acht kerken Bagdad dicht

In Bagdad hebben de afgelopen weken acht rooms-katholieke kerkgebouwen hun deuren gesloten. Dat meldde de Duitse persdienst Idea gisteren naar aanleiding van berichtgeving door hulporganisatie International Christian Concern (ICC) uit Washington. Veel christenen verlieten de Iraakse hoofdstad inmiddels, omdat ze geen perspectief voor zichzelf meer zien.

Hoopvoller berichten komen uit het noorden van Irak. Volgens het Iraakse ministerie van Migratie en Mobiliteit konden daar al 250.000 mensen terugkeren. Sinds 2016 waren uit het gebied meer dan 800.000 mensen gevlucht voor de IS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer