Kerk & religie

Verontruste anglicanen zoeken naar „nieuwe structuur”

Een groep conservatieve anglicanen in het Verenigd Koninkrijk is bezig zich te organiseren in „een alternatieve structuur.” Dat blijkt uit een deze week gepubliceerde verklaring en een open brief in de Engelse krant Daily Telegraph.

Redactie kerk
27 July 2017 09:42Gewijzigd op 16 November 2020 11:06
Canterbury Cathedral. beeld Wikimedia
Canterbury Cathedral. beeld Wikimedia

In beide stukken wijzen de verontruste anglicanen op „recente besluiten” van de generale synode van de Anglicaanse Kerk. Daarmee doelen ze op het verbod op het aanbieden van genezingstherapieën voor homo’s en op de beslissing om een liturgie voor transgenders te ontwikkelen.

Zulke besluiten zouden leiden tot „principes, waarden en praktijken die haaks staan op de Schrift en de traditie van de kerk” en „een cultuur die in strijd is met de Bijbelse ethiek zoals die op alle plaatsen en in alle tijden begrepen is.”

Uit hun verklaring blijkt dat de verontruste anglicanen sinds enige tijd met elkaar overleggen over de vraag hoe er, binnen of buiten de Anglicaanse Kerk, een „gelovige, kerkelijke toekomst” veiliggesteld kan worden.

De groep bestaat niet slechts uit leken, maar ook uit geestelijken en zelfs (voormalige) bisschoppen binnen de Anglicaanse Kerk —zoals John Ellison en dr. Michael Nazir-Ali– en voormalig huiskapelaan van de Britse koningin dr. Gavin Ashenden. Die laatste stelt dat de aartsbisschop van Canterbury een „opstand in de vorm van een onafhankelijkheidsbeweging” kan verwachten als hij de kerk niet wegleidt van het „progressieve secularisme.”

Een vergelijkbare groep ontstond eerder in de Verenigde Staten en Canada, signaleren de schrijvers van de brief in de Daily Telegraph. Daar leidde de verontrusting in 2009 tot de afgesplitste Anglicaanse Kerk in Noord-Amerika (ACNA).

De briefschrijvers stellen dat ze „zoeken naar en bidden voor een vergelijkbare vernieuwing van het orthodoxe anglicanisme en de anglicaanse structuren” in het Verenigd Koninkrijk. Bisschop John Fenwick van de Free Church, ook een van de ondertekenaars, wijst intussen op het orthodox-anglicaanse alternatief dat zijn eigen kerk sinds 1840 biedt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer