Emeritus bisschop Hongkong: Paus naïef ten opzichte van China
Paus Franciscus stelt zich naïef op ten opzichte van de regering van China, zegt kardinaal Joseph Zen Ze Kiun, rooms-katholiek emeritus bisschop van Hongkong. „Hij sluit met betrekking tot bisschopsbenoemingen te gemakkelijk compromissen met de staat.”
In een interview met het Poolse magazine Polonia Christiana wijt Zen Ze Kiun de zijns inziens verslechterde positie van de Rooms-Katholieke Kerk in China aan de naïeve houding van de paus. In een recente overeenkomst tussen de Heilige Stoel en de Volksrepubliek China is besloten tot een proces van integratie van de ondergrondse rooms-katholieke geloofsgemeenschappen met de Chinese Patriottische Vereniging, de door China gecontroleerde variant van de roomse kerk.
China is bereid de diplomatieke contacten met de Heilige Stoel uit te breiden, zo meldden woordvoerders eerder dit jaar in de aanloop naar een mogelijk pausbezoek aan China. De regering benadrukte toen ook dat een commissie van het Vaticaan al jaren contact heeft met China en dat er voortaan om de drie maanden bijeenkomsten worden belegd, afwisselend in Rome en in Peking.
Volgens Zen Ze Kiun heeft paus Franciscus geen idee hoe een totalitair systeem werkt, zoals dat in China functioneert. Diens voorgangers Johannes Paulus II en Benedictus XVI begrepen dat volgens hem wel. Officieel heeft de paus volgens het nieuwe akkoord het recht om bisschopsbenoemingen te bekrachtigen. Dat is volgens het kerkelijk recht ook noodzakelijk, omdat een bisschopswijding zonder pauselijk mandaat met excommunicatie van de wijdende en gewijde personen bestraft wordt.
Het compromis geeft de paus volgens Zen Ze Kiun slechts een schijnmacht. De kandidaat-bisschoppen worden voorgedragen door de bisschoppenconferentie, die door Communistische Partij wordt gecontroleerd. De conferentie komt op initiatief van Peking bijeen. Echt vrij overleg is er niet. Ook hebben in deze conferentie bisschoppen zitting die niet door de Heilige Stoel erkend zijn, terwijl legitieme bisschoppen van de ondergrondse kerk geen lid zijn.
Zie ook:
Peking en Rome zoeken naar uitweg uit impasse over aansturing kerk (RD.nl, 28 februari 2017)