Methode laat zien of kerk aardbevingsproof is
Vijf kerken in het aardbevingsgebied in Groningen ondergaan vanaf woensdag 19 juli een inspectie die moet uitwijzen of de gebouwen bestand zijn tegen aardbevingen. De inspecties maken deel uit van een onderzoek naar een nieuwe beoordelingsmethode, de zogenaamde Calvimethode. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG), die het onderzoek uitvoert, heeft in nauw overleg met de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) vijf kerken uitgekozen die qua bouwstijl en constructiewijze verschillen. Zo kan de beoordelingsmethode op verschillende typen kerken worden toegepast. Het gaat om de Andreaskerk in Spijk, de Donatuskerk in Leermens, de Dionysiuskerk in Uithuizen, de Nederlands hervormde kerk in Eenum en de gereformeerde Boazkerk in Westeremden.
De beoordelingsmethode is ontwikkeld door de Italiaanse hoogleraar Calvi. Eerder onderzoek wekte de verwachting dat deze methode sneller dan voorheen inzichtelijk maakt of een gebouw versterking nodig heeft. De NCG test in totaal in 52 kerken in de kern van het aardbevingsgebied.
Het totale onderzoek bestaat uit verschillende fasen. Het start met het verzamelen van zoveel mogelijk gegevens over een kerk. Daarna hebben de inspecties plaats, waarbij de NCG zoveel mogelijk onderdelen van een kerk in kaart brengt. Een inspectie duurt minimaal één werkdag. Alle gegevens komen samen in een analyse en in een rapport.