Kerk & religie

Van Katwijkse Bethelkerk bleven alleen de muren staan

Het interieur van de christelijke gereformeerde Bethelkerk in Katwijk aan Zee is compleet vernieuwd. „Alleen de muren zijn blijven staan”, zegt de predikant van de gemeente, ds. M. A. Kempeneers.

Jan van Reenen
15 July 2017 13:23Gewijzigd op 16 November 2020 11:02
De christelijke gereformeerde Bethelkerk in Katwijk aan Zee heeft een metamorfose ondergaan. beeld RD, Henk Visscher
De christelijke gereformeerde Bethelkerk in Katwijk aan Zee heeft een metamorfose ondergaan. beeld RD, Henk Visscher

Aan de buitenkant is er in eerste instantie weinig bijzonders te zien aan de massieve christelijke gereformeerde kerk aan het Duinrustplein. Wie echter goed kijkt, valt het op dat het voegwerk is vernieuwd en dat de buitenkozijnen zijn vervangen. Loop je naar de achteringang, dan zie je eerst de nieuwe glazen deur en daarachter een compleet nieuwe hal, terwijl er in de kerkzaal sprake is van een metamorfose. „Alleen de muren zijn blijven staan”, aldus ds. Kempeneers.

Samen met Arne Leeuwenburgh en Sjaak van der Zwan van de stuurgroep is de predikant in de consistorie aanwezig om tekst en uitleg te geven. Die ruimte is aan de kerk toegevoegd en dus gloednieuw. Het wachten is nog op een nieuwe tafel voor de vergrote ruimte.

„Het gebouw uit 1954 was gedateerd”, zegt Van der Zwan. „Het plafond van de kerkzaal was van zachtboard, de banken hadden een bruinoranje kleur en er lag groene vloerbedekking. Het podium was veel te klein, in de aanbouw was er sprake van een wirwar van kamers en gangen, en zo kan ik nog wel even doorgaan.”

De verbouwing, die in totaal 650.000 euro heeft gekost, was een fikse hobbel voor een gemeente met 500 leden, legt Leeuwenburgh uit. „Daarom hebben we het proces heel zorgvuldig uitgevoerd en telkens gezocht naar draagvlak. Gemeenteleden zijn op allerlei manieren bij de verbouwing betrokken: niet alleen in de stuurgroep, maar ook in de financiële commissie, de activiteiten-, bouw-, interieur- en vrijwilligerscommissie.” Er zijn drie informatieavonden gehouden. Daarnaast kregen gemeenteleden twee brochures met informatie toegestuurd.

Leeuwenburgh: „Uit een peiling die we hielden onder gemeenteleden van 18 jaar en ouder bleek dat meer dan 87 procent van hen met de renovatie instemde. Anderen waren bereid om mee te betalen als de plannen door zouden gaan. En dat blijkt ook: de gemeente is zeer offervaardig.”

Zonnepanelen

De stuurgroep hield ook in andere opzichten rekening met wensen vanuit de gemeente. Van der Zwan: „Een gemeentelid vroeg tijdens een informatieavond aandacht voor duurzaamheid. Om die reden is er zonwering van een hogere kwaliteit aangeschaft die de warmte beter reflecteert en is er gekozen voor ledverlichting. Voor zonnepanelen op het dak zijn al voorzieningen getroffen.”

Om het karakter van de kerk te behouden, kwamen er geen nieuwe banken. In plaats daarvan zijn de oude massief eiken banken gezandstraald en behandeld met greywash, zodat ze een lichtere uitstraling kregen.

De renovatie ging van start op 20 maart. Het slopen en weghalen van allerlei zaken nam ongeveer vijf weken in beslag. De grootste klus was het maken van een nieuw gestuukt plafond. Mede dankzij veel vrijwilligers, die tot laat in de avond werkten, is de verbouwing snel verlopen. De eerste dienst in het gerenoveerde kerkgebouw had plaats op 2 juli.

In de tussentijd kerkte de gemeente in het onderkomen van de hersteld hervormde gemeente. Met deze gemeente werd op tweede paasdag, Hemelvaartsdag en tweede pinksterdag een gezamenlijke kerkdienst gehouden.

Symbolisch

Op 2 juli preekte ds. Kempeneers over twee teksten uit 1 Koningen 8, over de inwijding van de tempel van Salomo. In de morgendienst ging het over het gebed van Salomo: „Dat Uw ogen open zijn, nacht en dag, over dit huis, over deze plaats, van dewelke Gij gezegd hebt: Mijn Naam zal daar zijn.” ’s Avonds deden acht catechisanten belijdenis. Toen ging het over de toespraak van Salomo: „Ulieder hart zij volkomen met de Heere onze God.” De belijdenisdienst was uitgesteld en kreeg volgens ds. Kempeneers in de nieuwe kerk iets symbolisch. „De kerk is mede met het oog op onze kinderen en kleinkinderen gerenoveerd. We willen hun een goed en mooi kerkgebouw nalaten.”

Christelijke gereformeerde kerk te Katwijk

De christelijke gereformeerde kerk te Katwijk aan Zee is geïnstitueerd op 14 maart 1944. Ds. P. van der Bijl, die in 1947 een beroep naar de gemeente aannam, was de eerste predikant. Vanwege het ontbreken van een eigen kerkgebouw werden de diensten in de eerste jaren gehouden in Casa Cara, in de zaal van een restaurant. In 1950 kocht de gemeente een houten noodkerk aan. De huidige Bethelkerk dateert uit 1954. Een steen aan de binnenzijde van de voorgevel met daarop de naam van ds. N. de Jong, de toenmalige predikant, houdt de herinnering aan de bouw levend. Het grote ronde glas-in-loodraam aan de voorzijde van de kerk verbeeldt de geschiedenis van Jakob in Bethel. Een ander opvallend element is het anker aan de toren. De kerk telt 560 zitplaatsen.

Op 9 september wordt de gerenoveerde kerk officieel in gebruik genomen. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst die begint om 15.00 uur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer