Politiek

Senaat stemt in met wet die oprichten samenwerkingsscholen makkelijker maakt

De Eerste Kamer heeft dinsdag de Wet samen sterker door vereenvoudiging samenwerkingsschool aangenomen.

Redactie politiek
12 July 2017 11:40Gewijzigd op 16 November 2020 11:00
SGP-senator Schalk. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
SGP-senator Schalk. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Die wet maakt het makkelijker om samenwerkingsscholen tot stand te brengen. Op zulke fusiescholen wordt zowel openbaar als bijzonder onderwijs aangeboden.

De Tweede Kamer ging er vorig jaar december al mee akkoord. Alleen CDA, CU en SGP stemden toen tegen. In de Eerste Kamer was het verzet iets groter. Daar stemden, naast CDA, CU en SGP, ook GroenLinks, PvdD en OSF tegen.

In aanloop naar het debat had de Eerste Kamer op voorstel van SGP-senator Schalk extra advies gevraagd van de Raad van State over het wetsvoorstel. Die acht de wet in strijd met de Grondwet: de overheid moet neutraal zijn en kan dus niet mede bevoegd gezag zijn van een school waaraan het bijzonder onderwijs deelneemt. Bovendien zou het stichten van samenwerkingsscholen te makkelijk worden en daarmee niet meer voldoen aan het grondwettelijke uitgangspunt dat dergelijke scholen een uitzondering vormen op de hoofdstructuur van het duale bestel (openbaar onderwijs in openbare scholen, bijzonder onderwijs in bijzondere scholen).

Schalk herinnerde zijn collega’s er gisteren aan dat ze zich als Kamerlid hebben verbonden aan de Grondwet. Hij riep hen op daarmee „niet te marchanderen” door een wet te aanvaarden die strijdt met de Grondwet. Zijn pleidooi vond onvoldoende weerklank.

Staatssecretaris Dekker (Onderwijs) was het ook niet het hem eens. Volgens hem past de wet wel degelijk „binnen de bedoeling van de grondwetgever.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer