Advocaten: Bouterse kan baas OM niet ontslaan
Noch de regering van Suriname, noch president Desi Bouterse kan de hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM) van het land ontslaan. De procureur-generaal (pg) wordt namelijk voor het leven benoemd, stelt de Surinaamse Orde Van Advocaten (SOVA) in een verklaring.
De organisatie reageert op mediaberichten dat Bouterse het vertrouwen in de procureur-generaal zou willen opzeggen. De aanleiding hiervoor is naar verluidt de straf van twintig jaar cel die het OM eind juni tegen hem eiste voor zijn betrokkenheid bij de beruchte Decembermoorden in 1982.
De benoeming voor het leven moet de garantie geven dat het OM onafhankelijk blijft. „We moeten waakzaam blijven en elke inmenging en beïnvloeding of bedreiging van de onafhankelijkheid van de rechtsstaat afwijzen”, stelt de orde.
De voorzitter van de SOVA, Harish Monorath, gaat er overigens van uit dat een eventueel vertrek van de procureur geen invloed zal hebben op het lopende proces. „Dat proces gaat gewoon door”, aldus Monorath.
De advocaat van de nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden, Hugo Essed, vindt dat Bouterse en de regering hiermee „bewijzen dat het belang van het individu Bouterse boven het belang van de rechtsstaat gaat. Alleen het feit dat je hiermee dreigt is al onaanvaardbaar.”
De oppositiepartijen in het Surinaamse parlement verklaren dat ze met ‘afschuw en afkeuring’ begrepen hebben dat Bouterse het vertrouwen in de pg heeft opgezegd. De president komt hiermee aan het fundament van de rechtsstaat. De Nationale Partij Suriname (NPS) maakt zich grote zorgen omdat Bouterse met dit voornemen meer macht vergaart.
Ook de bisschop van Paramaribo heeft met „grote bezorgdheid” gereageerd op de beschuldiging van de regering aan de pg dat hij ‘wangedrag’ zou hebben vertoond, alleen omdat het OM de strafeis voor Bouterse heeft uitgesproken. De kerkelijk leider vraagt de regering af te zien van intimidatie.