Economie

Ambtenaar meldt zich vaker ziek dan boer, meldt het CBS

Een jonge, getrouwde agrarische medewerker met een vast contract en veel overwerk meldt zich weinig ziek. De verschillen in ziekteverzuim per bedrijfstak zijn groot.

5 July 2017 15:24Gewijzigd op 16 November 2020 10:58
Het ziekteverzuim per bedrijfstak verschilt sterk. beeld Fotolia
Het ziekteverzuim per bedrijfstak verschilt sterk. beeld Fotolia

Werknemers meldden zich vorig jaar 39 op de 1000 werkdagen ziek (3,9 procent), zo liet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdagmorgen weten. Het ziekteverzuim schommelt sinds 2006 tussen 3,8 en 4,2 procent.

Bij de overheid en in het openbaar bestuur is het ziekteverzuim het hoogst, in de horeca, de landbouw en de visserij het laagst, meldt hoofdsocioloog Tanja Traag van het CBS.

Hoe verklaart u de verschillen?

„De verschillen in verzuim hangen samen met de arbeidsomstandigheden, kenmerken van de werknemers en de bedrijfsgrootte. Een deel van de verschillen is demografisch te verklaren. Vrouwen zijn vaker ziek dan mannen, ouderen vaker dan jongeren. Ook werkdruk heeft grote invloed.”

Ambtenaren melden zich vaak ziek?

„Het ziekteverzuim bij de overheid is inderdaad het hoogst. Werknemers zijn daar vaak ouder, terwijl hun gezondheid afneemt. Deze uitkomst wil echter niet zeggen dat zij de kantjes er vanaf zouden lopen.”

Zwaar werk leidt tot hoger verzuim. Maar niet bij boeren en vissers.

„In de landbouw en visserij wordt zwaar werk verricht. In deze sectoren zijn veel kleine bedrijfjes actief. Daar ligt het ziekteverzuim lager dan bij grote bedrijven.”

Is dat dan een mentaliteitskwestie?

„Mentaliteit speelt daarbij zeker een rol, maar is lastig meetbaar. Een werknemer in een bedrijfje met vier werknemers weet dat hij zijn collega’s bij ziekte direct opzadelt met extra werk. In een bedrijf met honderd werknemers is dat minder zichtbaar.”

Mensen die veel overwerken hebben gewoon geen tijd om ziek te zijn.

„Dat zou kunnen, maar ik ken geen bronnen waaruit dat blijkt.”

Kan een werkgever iets doen?

„Werkdruk heeft een negatieve invloed op verzuim, eigen inbreng op het werk een positieve. Daar kan een werkgever op inspelen.”

Thuiswerken heeft een positieve invloed op ziekteverzuim?

„Klopt. De ene thuiswerker is de andere echter niet. Voor een werknemer die zakelijk en privé beter kan combineren door thuis te werken, heeft thuiswerken een positieve invloed. Voor een thuiswerker die het idee krijgt dat zijn werk nooit af is, heeft het een negatieve invloed.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer