Economie

Shell: Claims hebben geen nadelig effect

Shell gaat er niet van uit dat de kosten onder meer als gevolg van schadeclaims van aandeelhouders in verband met de reserveproblemen de financiële positie van het concern ingrijpend zullen aantasten.

ANP
28 May 2004 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:16

Ze kunnen wel „invloed van betekenis” hebben op de periodieke resultaten. Dat meldt het olieconcern vrijdag in haar jaarverslag over 2003.

Shell heeft onder meer te maken met procedures die Amerikaanse aandeelhouders hebben aangespannen, nadat het concern de bewezen voorraden aan olie en gas drastisch heeft bijgesteld. Hier kunnen schadeclaims uit voortkomen.

Daarnaast is het Amerikaanse ministerie van Justitie een strafrechtelijk onderzoek gestart en wordt de gang van zaken rond de reserveproblematiek onder de loep genomen door de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Ook in Groot-Brittannië en Nederland houden de financiële toezichthouders zich met de zaak bezig.

De omvang van de eventuele kosten „van dergelijke zaken” zijn volgens Shell momenteel niet te voorspellen, zo staat in het jaarverslag.

Shell schokte de financiële wereld begin januari met de bekendmaking dat de werkelijke reserves aan olie en gas 20 procent ofwel 3,9 miljard vaten lager waren. Nadien volgden nog drie kleinere bijstellingen, waarvan de laatste afgelopen dinsdag bekend werd gemaakt. In totaal komt de aanpassing neer op 4,47 miljard vaten ofwel 23 procent.

De affaire leidde in maart tot het ontslag van topman Watts en de Nederlandse bestuurder Van de Vijver, hoofd van de divisie exploratie en productie. Later deed financieel bestuurder Boynton een stap terug. In het jaarverslag staat geen informatie over de financiële afwikkeling van hun vertrek.

Uit het jaarverslag blijkt verder dat de (ex-)topbestuurders van Shell over 2003 geen bonus krijgen uitgekeerd. Dit op aanbeveling van de bezoldigingscommissie van Shell, onder leiding van de Nederlandse commissaris A. Loudon, en „gelet op de groepsprestaties.”

De salarisschalen voor de bestuurders zijn vorig jaar wel verhoogd, gemiddeld met 9 procent. Topman J. van der Veer, die in maart van dit jaar Watts opvolgde, verdiende vorig jaar in totaal 1,13 miljoen euro tegen 2,25 miljoen euro in 2002. Daar zat toen wel een bonus in van 1,2 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer