Digitale Bijbel wereldwijd in opmars
Wereldwijd wordt de Bijbel steeds vaker digitaal gelezen. Dat blijkt uit maandag gepresenteerde cijfers van de United Bible Societies (UBS).
Lag in 2010 het aantal digitaal verspreide Bijbels nog onder de 200.000, in 2016 steeg dit naar ruim 3 miljoen. Ook in Nederland groeit het aantal digitale Bijbellezers snel, merkt het Nederlands Bijbelgenootschap.
De 148 bij de UBS aangesloten Bijbelgenootschappen verspreiden de Bijbel digitaal via cd’s, dvd’s, apps en online Bijbelplatforms. Alle digitale Bijbelvertalingen zijn opgenomen in de Digital Bible Library. Daarin is de Bijbel nu beschikbaar in 1161 verschillende talen, gesproken door 5,3 miljard mensen. De UBS werkt eraan de Bijbel in 2033 in alle gesproken talen digitaal beschikbaar te hebben.
Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) ziet een sterke groei op zijn Bijbelplatform debijbel.nl. In 2016 steeg het aantal accounts op debijbel.nl van 98.000 naar 120.000. En in het eerste halfjaar van 2017 groeide het aantal unieke bezoekers met bijna 30 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2016.
Ook de digitale NBG-leesroosters –bedoeld om de Bijbel in het dagelijks leven toe te passen– zien in een toenemende populariteit. In de aanloop naar Kerst en Pasen trokken deze leesroosters ruim 18.000 lezers.
Ook de Gereformeerde Bijbelstichting (GBS) ziet een stijgend aantal bezoekers. De GBS presenteerde in oktober 2016 de app GBSBijbel. Deze app bevat de Statenbijbel met kanttekeningen, is voor iPhone en iPad geschikt en is gratis. Lennart van Belzen, wetenschappelijk medewerker van de GBS, zei dinsdagochtend desgevraagd dat de app GBSBijbel sinds oktober circa 2000 keer is gedownload. Er zijn ongeveer vijftig downloads per week. Een versie voor Android is nog in voorbereiding.
Bij De Banier, uitgever van de Bijbel met uitleg (BMU), wordt er gewerkt aan digitalisering van de Bijbel. Een website van de Bijbel met uitleg is in voorbereiding.
Deze zomer wordt er een website gelanceerd met de kaarten en tijdlijnen uit de BMU. De site maakt het mogelijk Bijbelse geschiedenissen te illustreren met relevant kaartmateriaal.
Uitgeverij Jongbloed, uitgever van de Herziene Statenvertaling (HSV), geeft twee apps met de HSV uit. De eerste bevat alleen de Bijbeltekst. Deze werd in sinds juni vorig jaar 3500 maal verkocht. De tweede app bevat de HSV-jongerenbijbel. Deze is sinds oktober 2015 duizendmaal gedownload.
Jongbloed geeft ook een app met de tekst uit de Statenvertaling uit. Deze is sinds juni vorig jaar bijna 36.000 maal gedownload. Het verschil is te verklaren, zegt Jan-Kees Nentjes, manager van Jongbloed. „De SV-app is gratis, de andere niet.”