Binnenland

Samsom leidt onderzoek naar sanering Thermphos

Een commissie onder leiding van oud-PvdA-leider Samsom gaat de situatie rond de sanering van voormalig fosforproducent Thermphos in Vlissingen in kaart brengen.

Van onze correspondent
30 June 2017 21:13Gewijzigd op 16 November 2020 10:56
beeld ANP, Gerald van Daalen
beeld ANP, Gerald van Daalen

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. In september komt de commissie met een advies.

Het Zeeuwse provinciebestuur meldde vrijdag dat het Rijk vanuit Zeeland was benaderd over het hoofdpijndossier Thermphos, omdat „de kosten van de totale sanering de mogelijkheden van de regio overstijgen.” Het kabinet laat Samsom het onafhankelijke onderzoek uitvoeren op initiatief van demissionair minister van Financiën Dijsselbloem „vanwege de complexiteit van de sanering en de kosten die daarmee gepaard gaan”, aldus de provincie.

Het onderzoek moet duidelijkheid verschaffen over de technische en financiële aspecten rond de sanering van het ernstig met fosforslib, asbest en licht radioactief materiaal verontreinigde fabrieksterrein in Vlissingen-Oost. Ook moet de commissie alle betrokken partijen adviseren over „een solide aanpak.” Daarbij wordt gekeken naar een „heldere” verdeling van bestuurlijke verantwoordelijkheden.

In een brief aan de Tweede Kamer zegt Dijsselbloem dat de commissie het onderzoek zal opdelen in een verkennende fase om meer inzage te krijgen in de technische aspecten van de sanering en een vervolgonderzoek naar de financiële en bestuurlijke gevolgen.

De commissie geeft in september haar eindoordeel. Op basis van haar aanbevelingen maakt het kabinet een afweging van de technische, bestuurlijke en financiële effecten van de sanering voor het havenbedrijf Zeeland Seaports (eigenaar van het vervuilde fabrieksterrein) en de provincie, aldus de minister.

Verantwoordelijk gedeputeerde De Bat (CDA) reageerde vrijdag verheugd. „We moeten natuurlijk de uitkomsten afwachten, maar als college van GS ervaren wij deze stap als een steun in de rug. Dit dossier is zo veelomvattend en ingewikkeld dat het de schaal van Zeeland overstijgt. Daarom is het goed dat het kabinet zich nu ook met dit dossier bemoeit door een deskundige commissie aan het werk te zetten. Uiteraard blijven wij als provincie onze verantwoordelijkheid houden, maar het kabinet kan nu mogelijk een rol spelen bij het beslechten van onderlinge discussies.” De Bat doelt daarmee op de wens van het provinciebestuur dat het havenbedrijf Zeeland Seaports als grondeigenaar ook financieel bijdraagt aan de sanering van het fabrieksterrein bij Nieuwdorp.

De saneringsoperatie drukt inmiddels zo zwaar op de begroting van de provincie, dat het provinciebestuur de komende jaren moet afzien van extra investeringen in de economie, blijkt uit de zomernota 2017. De sanering kostte de provincie vorig jaar miljoenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer