Creationist Philip Bell spreekt in De Bilt voor Logos Instituut
Philip Bell weet niet op alle vragen over de oorsprong van het leven een antwoord. Bewijzen dat de Bijbel waar is, kan hij ook niet. Wel stelt hij als wetenschapper dat de resultaten van de wetenschap heel goed zijn te verenigen met wat er in de Bijbel staat.
Schepping of evolutie? Waar komen we vandaan? Wat weten we? De Britse bioloog en zoöloog dr. Philip Bell sprak woensdagavond voor Logos Instituut in De Bilt. Bell is Europees directeur van Creation Ministries International. De creationist wijst het evolutionisme niet alleen op theologische gronden, maar ook op basis van wetenschappelijke argumenten af.
Creationisten zijn niet de enigen die de evolutietheorie afwijzen, zegt Bell tegen de veertig belangstellenden. Ook een toenemend aantal gerenommeerde niet-gelovige wetenschappers zou twijfelen aan de waarheid ervan.
Hij legt de vinger bij een aantal veronderstellingen die bij het grote publiek als onweerlegbaar wetenschappelijk bewezen gelden, maar die volgens hem evident onjuist of twijfelachtig zijn. Bijvoorbeeld dat de wetenschap een onomstotelijke verklaring heeft gegeven voor de oorsprong van het leven.
Een andere algemeen aanvaarde mening is dat fossielen onomstotelijk wijzen op een ouderdom van miljoenen jaren. Bell citeert wetenschappers die toegeven dat fossielen die de overgang van de ene soort naar een andere laten zien, „extreem zeldzaam” zijn. Ter ondersteuning van zijn betoog haalt hij vele keren gerenommeerde niet-christelijke wetenschappers aan die op hun manier aangeven dat de evolutietheorie niet klopt.
Bijvoorbeeld hoogleraar Andrew H. Knoll van de prestigieuze universiteit van Harvard, die toegeeft dat de wetenschap de oorsprong van het leven niet kan verklaren. Bell noemt ook een „opvallende uitspraak” van Nobelprijswinnaar George Wald: „Het spontaan ontstaan van een levend organisme is eigenlijk onmogelijk. Het moet toch eens zijn gebeurd, en dan kies ik ervoor in het onmogelijke te geloven.”
Uitvoerig gaat Bell in op het mysterie van de cel en de uiterst ingewikkelde biochemische processen die zich daar afspelen. Zo blijkt er een soort moleculaire ‘postbode’ te bestaan die ‘pakketpost’ op een bepaalde plek afgeeft. De evolutietheorie kan geen afdoende verklaring geven van deze uiterst ingewikkelde mechanismen op het meest elementaire niveau, aldus Bell.
Binnen de evolutieleer kan niemand bewijzen dat hogere levensvormen ontstaan zijn door mutaties, stelt de creationist. Alle bekende mutaties leiden alleen maar tot ziekten en de dood. Hij citeert een bioloog die over Darwins boek ”Het ontstaan van de soorten” opmerkte: „Het zegt alleen maar iets over de verscheidenheid van soorten, maar in feite helemaal niets over het ontstaan van de soorten.”
Hoe denkt Bell over theïstische evolutie, wil iemand tijdens de discussie weten. De Britse wetenschapper antwoordt dat hij op zowel theologische als wetenschappelijke gronden van mening is dat het geloof in God als Schepper op geen enkele wijze te combineren is met de evolutietheorie. Hij werkt op dit moment aan een boek daarover met vooral een theologische insteek.
Er wordt ook gevraagd naar zijn mening over de ouderdom van het universum. Bells antwoord is dat er veel wetenschappelijke argumenten zijn om uit te gaan van een ouderdom van enkele duizenden jaren.