’Minder vertrouwen in veiligheid voedsel’
Het vertrouwen van de consumenten dat het voedsel in de winkel veilig is, neemt af. Dat gebeurt ondanks de komst van instanties die zich bezighouden met voedselveiligheid. Volgens prof.dr. L. Frewer komt dat doordat consumenten de risico’s heel anders beoordelen dan wetenschappers en beleidsmakers.
Frewer heeft dat donderdag gezegd bij de aanvaarding van haar ambt als hoogleraar voedselveiligheid en consumentengedrag aan Wageningen Universiteit. Vrouwen koesteren eerder argwaan ten opzichte van de veiligheid van het voedsel dan mannen. De scepsis is algemeen ten aanzien van genetisch gemodificeerde producten.
Eerlijkheid over de producten in de ogen van de consument, aandacht voor publiek welzijn en competentie zijn basisvoorwaarden om vertrouwen op te bouwen, stelt Frewer. „Minder transparantie vergroot het publieke wantrouwen. Maar een heldere voorstelling van zaken hoeft niet tot groter vertrouwen te leiden", waarschuwt de hoogleraar.
De reactie van het publiek op verschillende risico’s wordt bepaald door sociale en psychologische factoren, aldus Frewer. Mensen ervaren risico’s die zij niet kunnen beïnvloeden als meer bedreigend dan die ze beter in de hand hebben. Technische risico’s, zoals de toxische effecten van pesticidenresten, boezemen meer angst in dan natuurlijke verschijnselen, zoals blikseminslag.