Binnenland

Kamer mokt in TBS-debat

Met de aankondiging dat het TBS-beleid wordt aangescherpt, heeft minister Donner van Justitie woensdag een breed levend gevoel van verontwaardiging in de Kamer een heel eind kunnen wegnemen.

Redactie politiek
27 May 2004 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 01:16

Dat justitie en politie de ontvoerder van het 13-jarige meisje Wei Wei Hu vrij hadden laten rondlopen, was voor de Kamer onverteerbaar. Met name PvdA’er Wolfsen maar ook VVD’er Griffith, LPF’er Eerdmans en D66’er Dittrich vonden het onaanvaardbaar dat er geen alarm was geslagen toen verdachte Michael S. wegbleef van proefverlof.

„Hoe heeft dit in vredesnaam kunnen gebeuren?” vroeg Wolfsen de bewindsman. Hij hield Donner voor dat het de tweede zaak was in korte tijd. Begin vorig jaar werd een 80-jarige man om het leven gebracht door een TBS’er die eveneens met verlof was en niet naar de kliniek was teruggekeerd. De minister diende zich af te vragen of hij nog wel voldoende gezag had, aldus de PvdA’er.

Volgens Eerdmans ging het niet om het ene geval van Michael S. maar om een reeks van ernstige incidenten. Hij riep de notitie in herinnering die hij vorig jaar had gewijd aan de misdaden van TBS’ers op verlof. De samenleving wordt volgens hem als proeftuin gebruikt voor delinquenten die terug moeten keren in het gewone leven. Het onbegeleid verlof dient te worden afgeschaft, verkrachters met een onbehandelbare psychische stoornis dienen onder dwang chemische castratie te ondergaan en TBS-klinieken mogen niet meer in woonwijken worden neergezet. In Donner heeft hij geen vertrouwen meer, wat hij naar zijn zeggen in een motie zal neerleggen.

„Hoeveel moorden en ontvoeringen moeten er nog volgen voordat de minister in actie komt?” daagde Griffith de bewindsman uit. Erg laakbaar vond ze dat rechters vaak TBS’ers tegen het advies van de behandelaars in laten terugkeren in de maatschappij. Ze pleitte ervoor om deze bevoegdheid bij de rechterlijke macht weg te halen.

TBS zorgt ervoor dat mensen niet definitief worden afgeschreven, betoogde SGP’ er Van der Vlies. Wel eiste hij betere waarborgen ter bescherming van de samenleving.

Nadat de Kamer stoom had afgeblazen, haalde Donner de angel uit het debat met de mededeling dat hij onvoldoende informatie had om zich over de gang van zaken rond het verlof van Michael S. te kunnen verantwoorden. De Kamer diende nog een week geduld te hebben, wilde hij een gedetailleerde reconstructie kunnen aanbieden. „Een kwestie van drie telefoontjes en dan weet u alles”, hoonde Wolfsen, maar Donner bleef onverstoorbaar. „Zorgvuldigheid staat voorop”, reageerde hij. De Kamer ging mokkend akkoord.

Donner, die zich juist afgelopen weekend over de aanscherping van het TBS-beleid had gebogen, zegde toe dat er elektronisch toezicht komt bij proefverlof. Ook worden de risico’s beter geanalyseerd voordat iemand op verlof mag. Verder krijgt de politie meer bevoegdheden bij de opsporing van niet teruggekeerde TBS’ers en denkt hij na over de kwestie dat rechters het advies van TBS-behandelaars negeren.

Afschaffen van verlof betekent volgens Donner het einde van het Nederlandse TBS-systeem en dat wilde niemand. Hij is voorstander van chemische castratie op vrijwillige basis. Dat gebeurt ook al. Dwang is volgens hem zinloos. Dan plegen betrokkenen weliswaar geen zedendelicten meer, maar gaan ze over op geweldsmisdrijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer