„EU moet meer doen voor vervolgde christenen”
De vervolging en discriminatie van religieuze minderheden neemt wereldwijd toe. Dat blijkt uit een dinsdag gepresenteerd rapport van een werkgroep van het Europees Parlement.
De Intergroep voor de vrijheid van godsdienst en religieuze tolerantie wordt voorgezeten door de Nederlandse Europarlementariërs Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) en Dennis de Jong (SP). Vrijwel alle Europese politieke fracties nemen deel aan deze groep.
De intergroep brengt sinds enkele jaren rapportages uit over de stand van zaken wat betreft de godsdienstvrijheid in de wereld. Het rapport over 2016 werd dinsdag gepresenteerd in het Europees Parlement in Brussel. Daarbij waren meer dan honderd vertegenwoordigers van organisaties en instellingen present, onder wie de Sudanese Meriam Ibrahim, die gevangenzat vanwege haar geloof. Ook de speciale vertegenwoordiger van de Europese Unie voor de bescherming en bevordering van de vrijheid van godsdienst, Ján Figel, de speciale vertegenwoordiger voor de mensenrechten, Stavros Lambrinidis, en vicevoorzitter van het Europees Parlement Mairead McGuinness waren aanwezig.
Vastgeketend
De Sudanese christin Meriam Ibrahim was samen met haar man Daniël naar Brussel gekomen. Zij werd in Sudan vervolgd vanwege haar geloof en had een duidelijke boodschap voor de aanwezigen en aan Europa: „Blijf opkomen voor geloofsvervolgden. Overal, altijd. En in het bijzonder voor de Pakistaanse Asia Bibi, die onschuldig vanwege haar christelijk geloof al jaren in de gevangenis zit.”
Europarlementariër Van Dalen ontmoette Ibrahim en haar man vorig jaar in de Verenigde Staten. Daar werd toen ook de afspraak gemaakt dat Ibrahim naar het Europees Parlement zou komen. Toen zij dinsdag haar verhaal deed, was het muisstil in de zaal. Ibrahim vertelde hoe ze, vastgeketend in een cel in Khartoem, haar baby ter wereld bracht. Uiteindelijk werd ze dankzij de tussenkomst van paus Franciscus en de toenmalige Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Frederica Mogherini, met een Italiaans regeringsvliegtuig uit Sudan opgehaald. Na haar verhaal gedaan te hebben, kreeg Ibrahim een daverend applaus.
De Sudanese arts Meriam Yahya Ibrahim (30) werd in mei 2014 in Sudan ter dood veroordeeld. Twee maanden later kwam ze dankzij buitenlandse bemiddeling vrij. Sindsdien woont ze met haar man en kinderen in de Verenigde Staten. Ibrahim en haar man Daniël waren in Sudan lid van de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk. Ze groeide op als dochter van een islamitische vader en een christelijke moeder. Op 6-jarige leeftijd liet haar vader het gezin in de steek. Nadien werd Ibrahim christelijk opgevoed. In 2011 leidde dat tot problemen toen ze trouwde met een christen. Ze werd opgepakt omdat ze zich bekeerd zou hebben van de islam tot het christendom.
Schokkend
Volgens Van Dalen zijn de conclusies van het rapport van de intergroep schokkend: „Er is afgelopen jaar veel te weinig met onze vorige aanbevelingen gedaan. De Europese Unie heeft zich te eenzijdig op handel en economie gericht, en onvoldoende op mensenrechten en godsdienstvrijheid.”
Volgens Van Dalen moet de EU meer doen voor mensen die om hun geloof of levensovertuiging worden vervolgd. „Maar ik tel ook mijn zegeningen. De samenwerking met SP-collega De Jong heeft ervoor gezorgd dat bij de Europese instellingen godsdienstvrijheid hoog én structureel op de agenda staat. We gaan een nieuwe fase in: die agenda invullen en uitvoeren. Ook is een eerste begin gemaakt met trainingen voor Europese diplomaten die werken op de bijna 150 ambassades van EU-landen overal ter wereld. In die trainingen worden de diplomaten alert gemaakt hoe ze onderdrukking vanwege godsdienst kunnen signaleren en aanpakken. De intergroep is direct betrokken bij die trainingen.”
Volgens Van Dalen kan en moet de EU meer politieke en financiële druk uitoefenen op landen als Pakistan, waar de EU een handelsverdrag mee heeft. „Dat wordt om de paar jaar bijgesteld. Dat biedt de EU de mogelijkheid om de positie van minderheden onder de aandacht te brengen.”
India
Het meest opvallende punt uit het nieuwe rapport vindt Van Dalen de sterk verslechterde situatie in India. „De hindoenationalistische regering van premier Modi onderdrukt en vervolgt steeds meer religieuze minderheden en bevoordeelt steeds openlijker de eigen godsdienst, het hindoeïsme.” Zowel Lambrinidis als Figel zegde toe de aanbevelingen van het rapport serieus te zullen oppakken.
Maarten van de Fliert is voorlichter van de ChristenUnie-SGP Eurofractie.
Zie ook:
„EU te slap rond vrijheid religie” (Reformatorisch Dagblad, 30 juni 2016)
De Jong (SP): We zijn nog mild tegenover Europese Commissie (Reformatorisch Dagblad, 30 juni 2016)
Religievrijheid wereldwijd steeds meer onder druk (RD.nl, 3 juni 2015)
„Christenvervolging meer in beeld bij Europees Parlement” (RD.nl, 23 januari 2015)