Binnenland

Brandweerman: Parkeer auto bij hitte niet in gras

Campingbazen in bosgebieden doen er goed aan hun gasten erop te wijzen bij hitte hun auto niet in het gras te parkeren. Om zo een natuurbrand te voorkomen.

J. Visscher
22 June 2017 10:05Gewijzigd op 16 November 2020 10:51
Wim Verboom. beeld Brandweer Gelderland-Midden
Wim Verboom. beeld Brandweer Gelderland-Midden

Die tip komt van Wim Verboom, manager risicobeheersing bij de veiligheidsregio Gelderland-Midden.

Wat moeten campingbazen in deze droge tijden doen? „Zorg dat gasten open vuur vermijden. Laat auto’s, met hun warme motors, niet in het gras parkeren. Voorkom zo brand. Bied mensen bij een calamiteit duidelijkheid. Het kan nodig zijn dat ze al hun spullen moeten achterlaten en te voet moeten vluchten. Bij een natuurbrand is met name de rook levensgevaarlijk. Bij bosbranden kan die rook niet goed weg komen, waardoor mensen er last van krijgen.”

Verboom is betrokken bij een project waarbij een zevental campingeigenaren rond het Veluwse dorp Otterlo voorzorgsmaatregelen neemt met het oog op bosbranden. Ze werken daarbij samen met de autoriteiten en organisaties zoals de ANWB en de Recron (brancheorganisatie voor recreatieondernemers). Binnenkort presenteren de partijen een risicobeheersingsplan.

Recreatieondernemingen zijn niet goed voorbereid op natuurbranden, berichtte deze krant woensdag op basis van een conceptrapport risicobeheersingsplan campings en bungalowparken Otterlo-Zuid.

Het rapport beschrijft het scenario dat de N310 verstopt raakt als campings bij een grote bosbrand massaal vakantiegangers evacueren. Verboom: „Je hoeft geen wetenschapper te zijn om in te zien dat bij een evacuatie van zo’n 10.000 toeristen die weg volloopt. Daarom is het belangrijk dat de brandweer zo mogelijk in fases campings laat ontruimen. De situatie in Otterlo is niet uniek. Op tal van plekken op de Veluwe zitten campings op een kluitje. Daarom zal het een complexe opgave zijn om duizenden toeristen bij een natuurbrand te evacueren. In ieder geval is Gelderland-Midden de eerste veiligheidsregio die een natuurbrandbeheersingsplan opstelt, in samenwerking met allerlei partijen.”

De meeste recreatieondernemingen kennen geen bewegwijzering op hun terrein met het oog op een ontruiming, stelt het rapport. Verboom: „Inmiddels trof een viertal ondernemingen al wel maatregelen. Ze plaatsten bewegwijzering die gasten naar de nooduitgangen leidt.”

Het rapport wijst ook op het gevaar dat boomtoppen aan weerszijden van de N310, die nabij Otterlo door de bossen loopt, elkaar raken. Vuur kan daardoor over de weg overslaan. Verboom: „Met de provincie Gelderland hebben we de afspraak gemaakt dat dit probleem langs die weg wordt aangepakt. Naaldbomen branden veel meer dan loofbomen. Een van de maatregelen is dat langs de weg op sommige plekken die naaldbomen verdwijnen, zodat een brand niet snel de weg over kan gaan. Maar duizenden bomen kap je niet in een paar dagen. Daar gaan jaren overheen.”

Blij is Verboom, zelf brandweerofficier, dat steeds meer natuurbeheerders en ook campingeigenaren zich bewust worden van de risico’s van branden. „Voorstellen in het rapport over de situatie bij Otterlo delen we ook met veiligheidsregio’s elders.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer