Hoge nood
Het is een weinig besproken maar niettemin voor velen aangelegen punt van zorg tijdens vakantiereizen en dagjes uit: waar is de dichtstbijzijnde wc? Een rol toiletpapier meenemen is altijd handig.
De vraag wat je het meest mist als je van huis bent mag iedereen uiteraard voor zichzelf beantwoorden. Maar het zou best kunnen dat de bruine boterham met kaas en het vertrouwde kussen het af moeten leggen tegen het gemak van een eigen wc die onbeperkt beschikbaar is.
In den vreemde is het maar afwachten. Wanneer je, rijdend over kilometerslange snelwegen, weer een benzinestation met toiletten tegenkomt. Of wanneer er, tijdens een wandeling, weer een horecagelegenheid opdoemt. Bovendien is het dan ook nog maar de vraag wat je precies aantreft. Een hurk-wc, misschien. Of allesbehalve kraakhelder porselein.
1 Wie in Nederland of België op pad is, kan met behulp van de hogenood-app op zoek naar de dichtstbijzijnde publiek toegankelijke wc. Misschien bij een benzinestation, mogelijk in een bibliotheek en soms ook in natuurgebieden. De openingstijden en de eventuele kosten staan erbij vermeld. Bezoekers kunnen een cijfer geven of een recensie achterlaten.
2 Een vreemd toilet kan iets meer eigen worden gemaakt door de bril van een wegwerpdekje te voorzien. Dan kom je in ieder geval niet lijfelijk in contact met de eventuele ongerechtigheden die anderen achter lieten. De goedkoopste kosten krap een euro voor tien stuks. Er zijn ook luxueuzere versies op de markt, bijvoorbeeld van hetrietje.nl. Deze dekjes zijn zo groot dat ook de zijkant van de bril wordt bedekt. Handig voor kinderen, die zich daaraan vasthouden. Ze kosten wel ongeveer 60 cent per stuk.
3 Handig voor vrouwen: biologisch afbreekbare plaskokers. Bijvoorbeeld als er alleen een hurk-wc beschikbaar is. Of als een openbaar toilet erg vies is. Of in de vrije natuur. Met dit hulpmiddel kunnen ook vrouwen staande plassen.