Binnenland

Rapport: Vluchtplannen bij brand op Veluwe niet op orde

Recreatieondernemingen rond het Veluwse dorp Otterlo zijn niet goed voorbereid op gevaarlijke bosbranden.

Van onze verslaggever
21 June 2017 10:34Gewijzigd op 16 November 2020 10:51
Brand op de Hoge Veluwe, in 2014.  beeld ANP, Onno van der Zee
Brand op de Hoge Veluwe, in 2014. beeld ANP, Onno van der Zee

Dat blijkt uit een onlangs vastgesteld definitief conceptrapport risicobeheersingsplan campings en bungalowparken Otterlo-Zuid. Het document kwam tot stand door samenwerking tussen een zevental recreatieondernemingen en diverse autoriteiten.

„De meeste ondernemingen kennen geen bewegwijzering op hun terrein met het oog op een ontruiming. Hier en daar aanwezige nooduitgangen zijn niet als zodanig aangeduid. Specifieke ontruimingsplannen blijken geen gemeengoed”, meldt het rapport.

In het gebied loopt één centrale ontsluitingsweg, de N310. Op sommige plekken raken de toppen van de bomen aan weerszijden van de weg elkaar. „Hierdoor is het risico op brandoverslag over de N310 groot.” In het rapport wordt gewaarschuwd voor brandbare heggen op bijvoorbeeld campings. „Conifeerhagen zijn veel toegepaste afscheidingen. Die zijn echter brandbaar en kunnen bijdragen aan een snelle verspreiding van een brand. Soms raken takken van naaldbomen op een recreatieterrein bijna de daken van accommodaties. Brand in een accommodatie kan dan eenvoudig overslaan naar het aangrenzende natuurgebied.”

In het rapport worden meer kritische noten gekraakt. Zo is er „geen centrale opvangmogelijkheid aangewezen is om alle mensen tijdelijk een veilig, rookvrij heenkomen te bieden. Opvang is belangrijk, omdat mensen in noodgevallen hun auto en andere bezittingen moeten achterlaten.”

Ook leven er zorgen over opstoppingen op de N310 als er een grote bosbrand nabij Otterlo uitbreekt. „Het gebied is via de N310 goed bereikbaar voor de hulpdiensten. Deze weg speelt echter ook een belangrijke rol in geval van grootschalige ontruiming. Dit levert een knelpunt op.”

Rond het verkrijgen van bluswater kunnen forse problemen ontstaan, meldt het rapport. „Met name in de bebouwde kom van Otterlo is een netwerk van brandkranen beschikbaar dat is aangesloten op het waterleidingnet. De brandkranen met de grootste capaciteit bevinden zich echter langs de N310 in de bebouwde kom. Het aanvoeren van bluswater vanaf of het inrichten van een waterinnamepunt voor de blusvoertuigen nabij een van deze brandkranen is hier nauwelijks mogelijk zonder het verkeer op de N310 ernstig te belemmeren. Vooral als er een ontruiming van de recreatieterreinen plaatsvindt, levert dit ernstige problemen op. De overige brandkranen hebben een kleinere capaciteit waardoor vullen van natuurbrandvoertuigen langer gaat duren.”

Diverse recreatie-ondernemingen zijn zich bewust van de gevaren van bosbrand, noteert het rapport. „Op bijna alle recreatieondernemingen wordt iets gedaan aan risicocommunicatie. Er zijn bordjes met informatie over open vuur en de folders van de brandweer en GGD van Gelderland-Midden en Noord- en Oost-Gelderland over natuurbrand liggen meestal bij de receptie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer