CU Arnhem: D66 en SP hebben last van religiestress
Waarom besloot de CU-fractie in Arnhem de samenwerking met D66 en SP in de coalitie te beëindigen? Een toelichting van CU-raadslid en fractiewoordvoerder Daniël Becker.
Verwachtingsvol trad de ChristenUnie in november 2015 toe tot het Arnhemse college. Friezin Anja Haga, op dat moment voorzitter van de CU-fractie in de Friese Provinciale Staten, werd namens de partij wethouder in de Gelderse hoofdstad. Maandag eindigde de samenwerking. De maat was vol, zo maakte de Arnhemse CU in een persbericht bekend.
Waar ging het mis?
Becker: „We zijn erin gestapt met de afspraak dat we binnen de coalitie constructief met elkaar zouden samenwerken. Inmiddels moeten we constateren dat daar geen sprake van is, in elk geval wat D66 en de SP betreft. Ook het perspectief dat het daar in de toekomst wel van komt, ontbreekt. Dan houdt het op, hoe jammer dat ook is.”
De Arnhemse tippelzone was in het college een splijtzwam. Verschil van inzicht over de toekomst van de zone was dé reden voor de breuk. Hoe zit dat precies?
„Toen wij in het college kwamen, hebben we ervoor gepleit om van de tippelzone een zorgzone te maken. We hebben structureel budget kunnen regelen, onder andere voor een zorg- en uitstapprogramma en voor beveiliging en toezicht. Dat programma kost Arnhem jaarlijks 236.000 euro. Momenteel maken nog negen vrouwen gebruik van de zone. Vijf ervan komen niet uit Arnhem en van de overige vier zitten er al twee in een uitstapprogramma. Wat ons betreft, was de tijd rijp voor een debat over de vraag: Hoe nu verder? Wij wilden een open gesprek over de vraag of het sluiten van de zone, met behoud van de nazorg, een optie zou zijn. D66 en SP gaan zelfs dat al op voorhand uit de weg. Dat is voor ons de druppel geweest.”
Zo te horen, is er binnenskamers heel wat gepasseerd.
„Nou, dat valt wel mee. Op de onderlinge omgangsvormen heb ik inderdaad wel wat aan te merken. Zo zei een D66-raadslid recent in een interview niet te begrijpen waar wij ons druk over maakten, omdat we maar twee raadszetels hadden. Zo ga je niet met elkaar om. Vorige week werd duidelijk dat het college de raad wilde voorstellen om de zorgzone volgend jaar te sluiten. Er is echter nog geen collegestuk naar de raad gestuurd, dus inhoudelijke argumenten hebben we nog niet gehoord. Toch kwamen D66 en SP, gesteund door GroenLinks, met een motie waarin het college wordt opgeroepen om eerst de omvang van de prostitutie in Arnhem en omstreken te laten onderzoeken, alvorens verdere stappen te zetten. Dat kan ik eigenlijk alleen maar zien als vertragingstactiek, om te blokkeren dat we hier als raad nog voor de gemeenteraadsverkiezingen een besluit over kunnen nemen. Als het zo moet, dan houdt het echt op.”
Hebben D66 en SP in Arnhem last van religiestress?
„In de media hebben ze dat nooit expliciet gezegd, maar in de onderlinge gesprekken merk ik van wel.”
Anderhalf jaar meebesturen is niet lang. Zegt u achteraf: Waren we er maar nooit aan begonnen?
„Zeker niet. Sommige besluiten waren moeilijk. Zo moesten we instemmen met pijnlijke ingrepen om tekorten in het armoedebeleid weg te werken. Alles overziend ben ik trots op alles wat Anja voor Arnhem heeft kunnen doen, bijvoorbeeld op het gebied van milieu en zorg. Ik noem de aanleg van een veld met zonnepanelen, de opening van een pomp waar auto’s en bussen waterstof kunnen tanken, het op de rails zetten van de wijkteams voor zorg en welzijn en het introduceren van het omgekeerd afval inzamelen.”
De samenwerking eindigt omdat de onderlinge sfeer volgens de CU-fractie onder het nulpunt is beland. Is dat voor de wethouder niet ontzettend zuur?
„Anja Haga heeft haar portefeuille direct ter beschikking gesteld. Volgens mij zegt dat genoeg.”
Is de breuk een signaal voor D66 in de Tweede Kamer dat de ChristenUnie, ook gelet op de kabinetsformatie, niet met zich laat spotten?
„Er is absoluut geen verband tussen wat er is gebeurd in Arnhem en Den Haag. Wij nemen onze eigen beslissingen, op grond van wat er op lokaal niveau is gepasseerd.”