Koopkracht minima nog verder achteruit
Mensen met een laag inkomen worden dit jaar harder in hun portemonnee gepakt dan het kabinet heeft voorspeld. Huishoudens die draaien op een modaal of hoger inkomen, gaan er daarentegen minder op achteruit of zelfs op vooruit.
Dat blijkt uit een onderzoek dat het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft verricht in opdracht van de PvdA.
De PvdA presenteerde het uitgelekte rapport woensdagmiddag. Dan zouden de sociaal-democraten ook alternatieven en oplossingen aandragen om de grootste problemen op te vangen.
Het Nibud rekende voor negen „normale, veelvoorkomende huishoudens” de koopkrachtcijfers na. Daaruit blijkt dat vooral alleenstaande jonggehandicapten, mensen met een AOW-uitkering en mensen die een beroep doen op de thuiszorg harder getroffen worden dan het kabinet voorzag.
Een alleenstaande jonggehandicapte heeft volgens het Nibud 66 euro per maand minder te besteden. Dat is een koopkrachtverlies van 5,7 procent. Iemand met een modaal inkomen en een zieke partner gaat er 27 euro per maand (1,2 procent) op vooruit. Een gezin met twee kinderen, een inkomen van twee keer modaal en een eigen huis gaat er 0,5 procent op achteruit en niet de 1,25 procent die het kabinet voorspelde.
De negatieve uitslagen voor chronisch zieken en gehandicapten zijn opvallend, omdat het kabinet in december vorig jaar juist 110 miljoen euro meer uittrok om deze groepen te compenseren.
Minister De Geus van Sociale Zaken liet in een reactie weten dat het te vroeg is om conclusies te trekken. De extra gelden voor zieken en gehandicapten zijn volgens de minister voor een deel nog niet besteed. Hij riep mensen die in de problemen komen op om bij hun gemeente aan te kloppen.
Overigens heeft De Geus de Tweede Kamer eerder al moeten beloven dat hij de Kamer zou informeren over de koopkrachtgevolgen van de bezuinigingsmaatregelen van dit kabinet. De verwachting is dat dit nog voor de zomervakantie gebeurt.