Tekort aan technisch personeel dreigt in windmolensector
De windmolensector krijgt binnen afzienbare tijd te maken met een nijpend tekort aan technisch personeel. Op dit moment zijn er nog genoeg mensen die de molens kunnen plaatsen, maar voor de toekomst is ook reparatie- en onderhoudswerk nodig.
Daarom is er samenwerking nodig tussen bedrijfsleven en opleidingen. Daarvoor pleiten deskundigen in Trouw van dinsdag.
De turbines moeten allemaal geplaatst worden en daarna is 20 tot 25 jaar controle, bijstel- en reparatiewerk nodig. Op dit moment werken er zo’n 4000 mensen in de windindustrie. Dit kan oplopen tot 20.000 banen in 2020. Op universitair niveau, maar voor het leeuwendeel zijn mbo’ers en hbo’ers nodig. In 2030 loopt het aantal Nederlandse banen in de windindustrie op tot 30.000.
Lagerwey
Windturbineproducent Lagerwey uit Barneveld herkent het tekort aan technisch personeel. „En niet alleen op het gebied van onderhoud”, zegt personeelsmanager Talitha van der Vuurst desgevraagd. „We zoeken voor dit jaar tussen de 50 en 60 man voor alle geledingen van het bedrijf: ontwerp, assemblage, plaatsing en onderhoud.”
Waar ze vandaan moeten komen weet Van der Vuurst nog niet. „Productiepersoneel kunnen we veelal uit de buurt halen. Maar technisch tekenaars krijg je niet eenvoudig. Die zitten meestal lang op hun plek en gaan niet zomaar naar een ander bedrijf.”
Stageplaatsen
Voor het plaatsen van de pakweg twintig windmolens die Lagerwey dit jaar levert, huurt het bedrijf meestal zzp’ers in. „Het werk gebeurt wel onder toezicht van ons.” Bewust biedt het internationaal opererende bedrijf veel stageplaatsen aan. „De goede studenten blijven meestal hangen. En ja, het gebeurt wel eens dat ze hun opleiding nog niet afgerond hebben als ze hier al werken.”
Ook voor de toekomst zoekt Lagerwey personeel. „We zijn bezig met grote deals in Scandinavië, België en Rusland. Voor de komende jaren komt er nog veel werk aan.”