Economie

Veel zzp’ers betalen geen inkomstenbelasting

Bijna 40 procent van de zzp’ers heeft zo veel aftrekposten dat hij of zij geen inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Redactie economie
12 June 2017 10:30Gewijzigd op 16 November 2020 10:45
Bijna 40 procent van de zzp’ers heeft zoveel aftrekposten dat ze geen inkomstenbelasting hoeven te betalen. beeld ANP
Bijna 40 procent van de zzp’ers heeft zoveel aftrekposten dat ze geen inkomstenbelasting hoeven te betalen. beeld ANP

Dat meldde de Volkskrant maandag op basis van een CBS-analyse van de belastingaangiften van zzp’ers over 2014. Van de 849.000 zzp’ers voor wie het ondernemerschap hun belangrijkste bron van inkomsten was in 2014, zijn er 314.000 die geen inkomstenbelasting hoefden te betalen, dankzij aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Hierdoor hoeven zzp’ers geen belasting te betalen over hun eerste 24.000 euro aan inkomsten, bijna vier keer zo veel als wat een werknemer belastingvrij kan verdienen.

Dat deze zzp’ers geen inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen betalen, trekt het beginsel scheef dat mensen met gelijke draagkracht ook een gelijk bedrag aan belasting moeten betalen, stelt emeritus hoogleraar fiscale economie Leo Stevens in de krant.

Zelfstandigen moeten zich, anders dan mensen in loondienst, zelf verzekeren tegen werkloosheid en ziekte. „Die hogere kosten zijn een argument voor het betalen van minder belasting – maar niet in de mate zoals nu”, zegt de Leidse hoogleraar Koen Caminada in de Volkskrant. Vol- gens de hoogleraar zet het belastingregime voor zzp’ers de soli- dariteit in het sociale stelsel onder druk en „zuigt het werkgele- genheid aan in marginale baantjes waarin mensen onder het bestaansminimum kunnen komen.”

Het Platform Zelfstandige Ondernemers is de kritiek op de zzp’ers beu. „We moeten stoppen met het bashen van het zzp’er-schap en eindelijk eens onze verantwoordelijkheid nemen voor een hele categorie van zelfstandigen die nauwelijks meer mee kan komen in de maatschappij”, zegt voorzitter Denis Maessen.

De RMU bepleit een fundamentele herziening van het fiscale stelsel. „Door de zzp-voordelen kunnen zzp’ers zich aanbieden met tarieven die wel 30 procent lager liggen dan voor werknemers in loondienst. Dit kan leiden tot oneerlijke concurrentie”, aldus RMU’er Chris Baggerman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer