Economie blijft gestaag groeien
De economische groei komt in 2017 voor het vijfde opeenvolgende jaar hoger uit dan in het voorafgaande jaar.
Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) maandag. Naar verwachting bereikt de groei dit jaar een piek van 2,5 procent, door aantrekkende wereldhandel en herstel van bedrijfsinvesteringen. Ook de komende twee jaar laten naar verwachting een robuuste groei zien, van respectievelijk 2,1 en 1,9 procent.
De consumptie van huishoudens groeit in de ramingsperiode met 1,5 tot 2 procent per jaar, onder invloed van een voortgaande inkomensverbetering. De beloning van werknemers en zelfstandigen levert daaraan de grootste bijdrage, gevolgd door de snel groeiende werkgelegenheid. De investeringen van bedrijven groeien stevig, gedreven door de gunstige financiële omstandigheden en de snel toegenomen bezettingsgraad.
De woningmarkt blijft in de lift, met prijsstijgingen die geleidelijk wat in tempo afnemen, aldus DNB vanmiddag. Ook de woninginvesteringen keren terug naar een „normaler” groeitempo, na de uitzonderlijk forse groei in de afgelopen jaren.
De groei van de contractlonen is gematigd, met 1,8 procent dit jaar en langzaam oplopend naar 2,2 procent in 2019. De beperkte loongroei hangt samen met de ruime arbeidsmarkt. De werkloosheid neemt weliswaar af (van 6 procent in 2016 naar 4,4 procent in 2019), maar er zijn voorlopig nog veel parttimers die meer uren willen werken. De inflatie stijgt naar 1,1 procent in 2017 en 2018, gevolgd door 1,4 procent in 2019.
Een alternatief scenario in het DNB-rapport toont de potentiële gevolgen voor de economie van toenemend protectionisme, beginnend met hogere Amerikaanse importtarieven en exportsubsidies. Zonder maatregelen in andere landen blijft de schade hiervan voor Nederland redelijk beperkt.