„Calamiteitenplan bij schoolreis essentieel”
Scholen moeten standaard een calamiteitenplan maken bij een meerdaagse schoolreis. In dat plan staan bijvoorbeeld contactpersonen op de school, de telefoonnummers van ouders en wie de pers te woord staat na een ongeluk. Dat dringende advies geeft de Stichting School & Veiligheid.
Dit adviesorgaan voor professionals in het onderwijs, gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, brengt volgende week een handleiding uit hoe scholen zich kunnen voorbereiden op ongelukken en en terreuraanslagen. De handleiding ‘Wijs op schoolreis’ is een steuntje in de rug voor middelbare scholen. Nu leunen die vooral op de reisadviezen die het ministerie van Buitenlandse Zaken afgeeft.
De nieuwe informatie geeft geen antwoord op de vraag óf de reizen moeten doorgaan. Die beslissing blijft aan de scholen zelf. Maar ze krijgen wel tips over hoe ze met dergelijke trips kunnen omgaan.
De handleiding biedt de scholen ook een checklist waarmee een calamiteitenplan kan worden opgesteld. Vorige week verongelukte een bus van het Geldropse Strabrecht College in Calais. Volgens Stichting School & Veiligheid was duidelijk dat deze school een calamiteitenplan had klaarliggen, omdat de ouders snel konden worden ingelicht en er meteen een team van school afreisde naar Calais.
Zo’n plan is ook onontbeerlijk bij reizen naar ‘terreursteden’ als Londen, Parijs of Berlijn. „Het is nu harder nodig om na te denken over buitenlandse reizen’, zegt Masja Koster. ,Betrek ouders en leerlingen bij de plannen en vraag je als school af of je capabel bent om zo’n reis te organiseren.”