Bewaren, beveiligen en terugvinden in een (persoonlijke) ‘wolk’
Drie tablets, een desktop, twee laptops en vier mobieltjes (plus twee ouwe) - een doorsneegezin heeft heel wat devices in huis. Soms handig, maar waar laat je al die foto’s, films, docs en audiofiles? En... hoe vind je ze terug?
Vroeger had elk huishouden één (bakbeest van een) computer, waar ieder gezinslid van gebruikmaakte. Persoonlijke bestanden stonden per definitie op de harde schijf van dat ding. Zocht je een bepaalde file, dan vond je hem daar. Tenzij… de schijf crashte.
Reservekopie
Met het oog op dit soort hardwareproblemen raadden deskundigen -de systeembeheerderoom of de ICT-buurman- al snel aan regelmatig een reservekopie te maken. Dat kon op een floppy of (later) op een cd of (nog later) op een dvd of (nog weer later) op een stick, SD-kaartje of (externe) schijf. Omdat de ‘houdbaarheid’ van al die media beperkt bleek, maakten en maken consumenten back-ups van back-ups van back-ups op diverse media.
Op zich slim, want zodoende is dat leuke vakantiefilmpje of die grappige kinderfoto toch nog ergens terug te vinden, mocht het bewuste apparaat gestolen worden of crashen. Maar… de nadruk ligt hierbij op “ergens”, want op welk medium stonden die reservekopieën nou?
Bijkomend probleem was dat er steeds meer devices kwamen: tablets, mobiels, laptops. En daar kon je ook foto’s en filmpjes mee maken. Moesten die ook worden geback-upt? Zo ja, waar?
The Cloud
En toen brak het derde millennium aan; dat bracht… ”the Cloud”: opslagruimte (letterlijk: een wolk) op het wereldwijde web, die elke gebruiker met ieder device vanaf elke plek met internetverbinding kan bereiken. Diverse bedrijven bieden nu dit soort ”clouds” aan, vele zelfs gratis. Bekende voorbeelden: Googles Drive (drive.google.com), Microsofts OneDrive (onedrive.live.com), Apples iCloud (icloud.com) en Dropbox (dropbox.com).
Welke cloud het beste is, hangt onder meer af van de gewenste toepassingen en van het besturingssysteem (Windows, Android, iOs, Linux). iCloud is vooral voor Applegebruikers bedoeld, Google Drive werkt het best samen met allerlei andere Google-apps en OneDrive integreert mooi met Microsoftprogramma’s als Office. Dropbox is misschien wel het meest ‘universeel’.
Ruimte bijkopen
Wie kijkt naar de hoeveelheid gratis opslag komt al snel bij Google terecht: Drive biedt kosteloos 15 GB aan ruimte; iCloud en OneDrive komen niet verder dan 5 GB en Dropbox blijft steken op 2 GB. Een en ander hangt wel samen met het account dat je hebt en tegen betaling is er ruimte bij te kopen. Op computertotaal.nl/artikelen/apps-software/beste-gratis-cloud-diensten-61960 staat een overzicht van aanbieders, met eronder minder bekende, maar zeer interessante als Stack en Copy.com. De laatste heeft helaas per 1 mei 2017 zijn clouddiensten beëindigd.
Miljoenen tekstbestanden
De limiet aan (gratis) ruimte betekent overigens wel dat ”the cloud” niet in alle gevallen een back-upoptie is. Documenten? Prima: er passen miljoenen tekstbestanden in de wolk. Muziek? Een gemiddeld mp3’tje is ruim 1 MB per minuut, dus Google Drive kan grofweg 10.000 minuten van zulk soort audio aan. Foto’s? Een ‘simpel’ jpg’tje met een niet al te hoge resolutie is 1 tot 2 MB, dus zo’n 10.000 beelden passen er wel op. Filmpjes? Dat wordt een ander verhaal. Wie de herinnering aan geboortes, verjaardagen en vakanties in hoge resolutie wil bewaren, is al snel 100 MB per videominuut kwijt…
NAS
Moet je voor het opslaan en back-uppen van film dan toch terug naar cd of dvd? Nee, ook die bevatten al snel niet genoeg ruimte. Een externe harde schijf van 1 TB of meer zou kunnen, maar nog beter is een network accessibe storage (NAS): een schijf die middels netwerkkabels met het eigen thuisnetwerk is verbonden, een persoonlijk wolkje in de wereldwijde wolk. Ook dat is meestal vanaf elk plek op aarde met elk device te benaderen.
Denk wel goed na over de beveiliging van zo’n ding en orden de bestanden logisch, anders kan iedereen bij je data of is dat ene document dat je nodig had, weliswaar geback-upt, maar alsnog onvindbaar!
(Gratis) software om te back-uppen naar NAS of cloud is er in groten getale. Twee voorbeelden: Duplicati (duplicati.com) en SyncBack (2brightsparks.com/SyncBack).