Wachten tot de bom barst rond Korea
Treiteren. Met tussenpozen iemand uitdagen tot een reactie. Zodat de spanning oploopt en de situatie smeekt om een antwoord. „En nú is het afgelopen.” Dat is er aan de hand rond de raketlanceringen die Noord-Korea bijna wekelijks uitvoert.
Noord-Korea lanceert de raketten naar eigen zeggen om ze te testen, maar intussen worden buurlanden als Japan en Zuid-Korea, maar ook Rusland, China en de Verenigde Staten tot het uiterste getergd en vraagt iedereen zich af: hoelang kan dit nog doorgaan?
De vlootopbouw van de Amerikanen in de buurt van het Koreaanse schiereiland en de tamelijk intimiderende vluchten van Amerikaanse bommenwerpers langs de randen van het Noord-Koreaanse luchtruim spelen een rol bij wat dictator Kim Jong Un wekelijks laat zien.
Zonneschijnbeleid
Dat geldt ook voor het aantreden van Moon Jae In als staatshoofd van buurland Zuid-Korea. Moon heeft het zogeheten zonneschijnbeleid van stal gehaald, waarbij Noord-Korea de hand wordt gereikt. Daarmee tergt hij zijn belangrijkste bondgenoot, Amerika, waar president Trump juist pleit voor een harder optreden tegen de Noord-Koreanen.
Tegenover zo’n verdeeld vijandelijk front kun je rustig doorgaan met het testen van raketten, moet Kim Jong Un hebben gedacht. Want het moet allemaal sneller en preciezer met die raketten, blijkt uit het arsenaal dat de afgelopen weken is beproefd. Sneller betekent hier vooral een kortere lanceertijd, zodat heel veel projectielen in weinig tijd kunnen worden afgevuurd. Kim Jong Un ziet steeds zwaardere antiraketsystemen om zich heen gebouwd –het meest recente is het Thaad-systeem op Zuid-Koreaans grondgebied– en dat zijn systemen die afgevuurde raketten tot nutteloze vuurpijltjes maken. Maar dat gebeurt niet als je in korte tijd een overweldigende hoeveelheid projectielen op zo’n systeem afstuurt en de vijand oren en ogen tekortkomt om ze uit te schakelen.
Intussen klemt de vraag hoelang Noord-Korea ongestraft door kan gaan met dit tergen van zijn buren. De politicoloog Daniel Fazio stelt die vraag in een analyse op de website van de Australische denktank Policy Forum. „Iedereen is het erover eens dat die tests de vrede en veiligheid bedreigen, maar niemand doet wat”, stelt hij. Verontrustend is vooral dat Kim Jong Un daardoor nóg roekelozer wordt.
Rol Trump
De Russische Noord-Koreakenner Andrej Lankov maakt zich in dit verband vooral zorgen over de Amerikaanse president Trump. Die heeft het in bedwang houden van Noord-Korea tot „topprioriteit” gemaakt. Onverstandig, vindt Lankov, want daarmee verplicht hij zichzelf tot een reactie zodra het uit de hand loopt.
Wanneer is dat? Dat heeft Trump aangegeven met zijn: „That won’t happen” (dat zal niet gebeuren). Daarbij ging het om het testen door Noord-Korea van de meest bedreigende raket, een intercontinentale ballistische raket die Amerikaans grondgebied kan raken. Binnen enkele jaren gaan we die testen, klonk het vanuit Pyongyang. „Gaat niet gebeuren”, was Trumps antwoord. Wie de zaken zo openlijk op de spits drijft, die móét straks reageren als dingen wel gebeuren, aldus Lankov. En hij weet het zeker: Kim gáát die raket testen.