Kerk & religie

Ds. Marten Visser: Groningen kan leren van Thaise christenen

Kleine gemeenten zijn niet zwak, zielig en kwetsbaar. „Grote gemeenten worden als ideaal voorgesteld, maar in Thailand heb ik juist de kracht van kleine gemeenten ontdekt. Die lijken meer op een gezin. En een kerk als gezinsverband is zeker in Thailand een aanbeveling.”

Van een medewerker
26 May 2017 08:39Gewijzigd op 16 November 2020 10:38
Hemelvaartontmoetingsdag in Noordhorn. beeld RD
Hemelvaartontmoetingsdag in Noordhorn. beeld RD

Dat zei dr. Marten Visser donderdagmiddag op de jaarlijkse Hemelvaartsontmoetingsdag in het Groningse Noordhorn. De predikant, die van 2000 tot 2015 als kerkplanter in Thailand werkte, sprak over ”Christen en minderheid”.

Dr. Visser, nu missionair directeur van de internetzendingsorganisatie GlobalRize, wees op overeenkomsten tussen Thailand en het Groningerland. „In Thailand zijn ook wel megakerken met duizenden bezoekers, maar een doorsnee christelijke gemeente is net zo klein als de gemeenten hier in het weidse Groningerland. In zekere zin zou deze streek op Thailand kunnen lijken. Zoals hier in Groningen ieder dorp verbonden is met een kerk, zo zou ook in Thailand in elk dorpje een kerk geplant moeten worden.”

Hij vertelde hoe hij als kerkplanter begon in een arme wijk van Bangkok. Behalve gemeenschappelijke maaltijden waren ook de huiskringen een belangrijk evangelisatiemiddel. Voor niet-gelovigen in Thailand is de gang naar een christelijke kerk een grote stap.

Volgens dr. Visser zijn de Nederlandse kerken te veel ‘predikantskerken’. „Te veel wordt verwacht van een betaalde predikant. In Thailand konden christelijke gemeenten blijven voortbestaan zonder predikant en zonder kerkgebouw.” Volgens de kerkplanter kunnen buitenlandse zendingsorganisaties beter geen kerkgebouwen financieren en salarissen van predikanten betalen. Zendelingen zijn als steigerhout: die moeten zichzelf gauw overbodig maken.

De predikant wees op de grote verschillen tussen Thailand en Nederland in de waardering van kleine gemeenten. „Zowel in Thailand als in Groningen hoeven kleine gemeenten niet te worden gezien als zielig en kwetsbaar. Een gemeente van twintig leden verkeert in Nederland in de gevarenzone, maar in Thailand begint men bij twintig gemeenteleden te denken aan een nieuwe kerkplant. In Nederland ontstaan bij krimp streekgemeenten. Dat is in Thailand ongewenst, omdat het strijdt met het idee van de kerk als gezinsverband.”

Regionale bijeenkomsten zijn in Thailand heel belangrijk. „Als christen behoor je tot een minderheid. Dan is het bemoedigend als christenen uit een gebied bij elkaar komen. Je merkt dat je niet alleen bent. Bijeenkomsten in regioverband zouden ook voor Groningen goed zijn. Zo krijg je als christen in Groningen het gevoel dat je niet alleen staat.”

M. van Heijningen, kerkelijk werker in Dorkwerd, opende de Hemelvaartsontmoetingsdag. Hij wees vanuit het slot van het Markusevangelie op het nauwe verband tussen hemelvaart en zending. De priesterdienst werd gewoonlijk staande uitgevoerd, maar van de ten hemel gevaren Christus wordt gezegd dat Hij zit. Predikers en zendingswerkers moeten actief zijn, maar mogen ook delen in de aangebrachte rust, aldus de kerkelijk werker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer