Wetenschap & techniek

Was drogen met geluid

De wasdroger is een van de grotere energieverbruikers in huis. Amerikaanse onderzoekers slaan een nieuwe weg in en werken aan een apparaat dat de was droogt met ultrasoon geluid.

24 May 2017 09:17Gewijzigd op 16 November 2020 10:37
rilplaten in de trommel schudden het water uit het wasgoed. beeld Oak Ridge National Laboratory Department of Energy
rilplaten in de trommel schudden het water uit het wasgoed. beeld Oak Ridge National Laboratory Department of Energy

Een wasdroger droogt kleding door er warme lucht doorheen te blazen. Die methode is verre van efficiënt en kost dus veel energie. Dat is niet het enige nadeel. Een kledingstuk kan flink krimpen, kleuren kunnen vervagen en wie na elke wasbeurt het pluizenrooster schoonmaakt, moet wel concluderen dat wasgoed in de droger sneller slijt.

Woningbrand

Daar komt nog bij dat de combinatie van losse, droge vezels en een verwarmingselement niet zonder risico is. Wasdrogers staan hoog op de ranglijst van veroorzakers van woningbranden.

Voordelen zijn er ook. Het apparaat neemt veel werk uit handen en het wasgoed wordt heerlijk zacht. Bovendien heeft niet iedereen de mogelijkheid om alle was buiten of in het trapgat te laten drogen.

Onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory in Tennessee gooien het over een andere boeg. In samenwerking met multinational General Electric ontwikkelen ze een wasdroger die de klus klaart met ultrasoon geluid. Het idee is geïnspireerd door luchtbevochtigers die werken met een transducer die ultrasoon geluid produceert. De geluidsgolven brengen water in trilling en zetten het om in een koude mist.

Trucje

Dat trucje blijkt ook te werken als de onderzoekers een natte lap op de transducer leggen. In veertien seconden is de stof kurkdroog, terwijl een verwarmingselement er een aantal minuten over doet.

Een transducer is een elektrisch apparaatje dat elektriciteit omzet in trillingen. Dat levert hoogfrequente geluidsgolven op. Zo hoog dat het menselijk oor en zelfs een hondenoor er niets van meekrijgen. Op watermoleculen hebben deze trillingen wel invloed. De geluidstrillingen schudden de waterdeeltjes als het ware uit de kleding, zodat er een duidelijk zichtbare witte mist ontsnapt.

Inmiddels staat er in Tennessee een goed werkend prototype dat binnen een halfuur een trommel vol was droogt. Het uiterlijk van het apparaat verschilt niet veel van dat van een normale wasdroger. Het verschil zit vanbinnen. Een warmte-element ontbreekt en in plaats daarvan is de droogtrommel bedekt met transducers, trilplaten die de ronddraaiende was bombarderen met geluidsgolven.

Zuinig

Doordat er geen warmte nodig is, verbruikt een ultrasone wasdroger zo’n 70 procent minder energie dan een hedendaagse, zuinige wasdroger. Daar komt nog bij dat de was niet meer zal krimpen en veel minder vezels verliest. Juist warmte is grotendeels verantwoordelijk voor het loslaten van vezels. In het stoffilter van de machine zit maar een fractie van de pluis die een gewone droger na één wasbeurt oplevert.

General Electric denkt het apparaat binnen vijf jaar op de markt te hebben voor een prijs die vergelijkbaar is met een droger op warmte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer