Chronologie van de kabinetsformatie
De formatie zit in een impasse nadat D66 en CU hebben laten weten dat ze niet gaan onderhandelen over een kabinet. Een chronologie van de formatie tot dusver.
-woensdag 15 maart: De VVD wint de verkiezingen met 33 zetels. Tweede wordt de PVV, gevolgd door CDA en D66. GroenLinks wint tien zetels.
-donderdag 16 maart: De fractievoorzitters wijzen Edith Schippers (VVD) aan als verkenner.
-maandag 20 maart: VVD adviseert te kijken naar een coalitie met als ‘motorblok’ de VVD, CDA en D66.
-dinsdag 21 maart: De verkenning wordt met een week verlengd.
-donderdag 23 maart: VVD, CDA, D66 en GroenLinks besluiten verder te praten over de vorming van een kabinet. Installatie van de nieuwe Tweede Kamer.
-dinsdag 28 maart: Tweede Kamer wijst Schippers aan als informateur.
-donderdag 6 april: Schippers spreekt van een „intensief en ingewikkeld proces”.
-woensdag 12 april: GroenLinks-voorman Jesse Klaver wordt vervangen door Bram van Ojik nadat Klavers moeder met spoed in het ziekenhuis is opgenomen.
-donderdag 20 april: Schippers meldt dat de partijen minder extra geld te besteden hebben dan vooraf gedacht. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft dat twee dagen eerder gemeld.
-woensdag 3 mei: Na een korte vakantie wordt de formatie hervat. Een dag later dan gepland in verband met de begrafenis van de moeder van Klaver.
-donderdag 11 mei: Het AD meldt dat het CDA het gesprek over het klimaat blokkeert. De andere onderhandelaars spreken dat tegen.
-maandag 14 mei: Schippers meldt dat de formatieonderhandelingen zijn vastgelopen. Belangrijkste struikelblok was migratie.
-woensdag 17 mei: De Tweede Kamer wijst Schippers opnieuw aan als informateur.
-donderdag 18 mei: Er dreigt een impasse in de formatie nadat partijen elkaar blijven uitsluiten, oordeelt CDA-leider Sybrand Buma.
-vrijdag 19 mei: De partijen krijgen een „moment van reflectie” om na te denken over een coalitie die niet hun eerste voorkeur heeft. Schippers wil niet van een impasse spreken.
-maandag 22 mei: Schippers noemt een formatiepoging van VVD, CDA, D66 met ChristenUnie de „enige serieuze optie”.
-dinsdag 23 mei: Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zeggen na een urenlang verkennend gesprek dat ze niet gaan onderhandelen over een kabinet.