Zuinig op grondwater
Het water uit de kraan komt voor een belangrijk deel uit de bodem. Iedereen kan er wat aan doen om dit grondwater zo zuiver mogelijk te houden, denkt waterbedrijf Vitens. Niet je auto op straat wassen, bijvoorbeeld.
Grondwater wordt gewonnen in grondwaterwingebieden, en die bevinden zich vaak ergens ver weg in de natuur. Door een bos wandelend en fietsend zie je de blauwe bordjes met deze tekst regelmatig staan. Maar de regio waar het water dat in zo’n gebied gewonnen wordt uit afkomstig is, is vele malen groter. Op de website van Vitens kun je je eigen provincie aanklikken en zie je uit welk gebieden het grondwater, langzaam maar zeker, naar de overal over het land verspreide waterwinputten sijpelt. Inclusief eventuele vervuilende stoffen.
Voorkomen is beter dan zuiveren, vindt Vitens. Daarom is het bedrijf de campagne beschermjedrinkwater.nl gestart. Het doel is ons in te prenten wat we kunnen doen (en vooral laten) om te voorkomen dat er ongewenste stoffen in het grondwater belanden. Zeker als je in zo’n waterwingebied woont.
Buiten op straat of op de oprit de auto wassen is volgens Vitens bijvoorbeeld geen goed idee. In sommige gemeenten is dat trouwens ook verboden. Niet alleen het water maar ook het schoonmaakmiddel en het vuil dat je van je auto af poetst verdwijnt op die manier in de bodem of in de sloot. In een wasstraat wordt dat vuile water opgevangen.
Een andere bron van vervuiling van het grondwater zijn de chemische middelen die mensen in hun tuin gebruiken om het onkruid in bedwang te houden of groene aanslag te verwijderen. Vitens noemt diverse alternatieven die geen invloed hebben op het grondwater. Maar dat betekent wel dat je zelf meer de handen uit de mouwen moet steken, bijvoorbeeld door te krabben, te schrobben of te boenen. Wat ook helpt is om de lat wat minder hoog te leggen. „Schoffel niet te vaak. Dan maak je steeds een nieuw kiembed voor onkruid.”
Medicijnen door de wc of de gootsteen spoelen kun je ook beter niet doen, maar het gebeurt blijkbaar toch veel. Althans: de drinkwaterbedrijven komen in het grondwater dat ze naar boven halen medicijnresten tegen. Hoe die daarin terecht zijn gekomen? Mogelijk via het riool, rioolwaterzuiveringsinstallaties en uiteindelijk rivieren. Overtollige medicijnen zijn klein chemisch afval. Je kunt ze ook inleveren bij de apotheek.
www.beschermjedrinkwater.nl