Senaat maant kabinet tot actie voor eenverdiener
De Eerste Kamer wil nog voor het zomerreces van het kabinet horen hoe het de onevenredige belastingdruk van onder meer eenverdieners gaat verlichten.
Dat staat in een brief die de senatoren van de vaste commissie voor Financiën woensdag naar minister Dijsselbloem van Financiën hebben gestuurd.
De senatoren brengen de bewindsman „in herinnering” dat in de Eerste Kamer twee moties zijn aangenomen van SGP-senator Schalk, die het kabinet oproepen om „met voorstellen te komen om de substantiële belastingverschillen tussen eenverdieners en tweeverdieners te verkleinen” en de belastingtarieven tevens te normaliseren voor andere burgers die „onevenredig getroffen worden door een extreme belastingdruk.”
De Kamerleden zijn duidelijk niet in hun nopjes met wat Dijsselbloem tot nu toe met die beide moties heeft gedaan. Eind maart schreef de PvdA-bewindsman aan de Kamer dat hij zelf wel meent te hebben voldaan aan de wens van de Senaat om de kloof tussen kostwinners en tweeverdieners te verkleinen.
Hoewel eenverdieners tot zes keer zwaarder worden belast dan tweeverdieners met exact hetzelfde gezinsinkomen, hangt Dijsselbloem zijn verhaal op aan de kabinetsmaatregel om de eigen bijdrage in de WMO te verlagen. Met die maatregel, die niet op eenverdieners is gericht, worden volgens hem gezinnen „waarin een van de partners ziek is en niet kan werken” financieel geholpen. Verder zijn er volgens het kabinet „geen eenvoudige oplossingen” om werkenden die bij een salarisstijging netto weinig extra overhouden of er soms zelfs op achteruit gaan, tegemoet te komen.
De senatoren willen echter dat Dijsselbloem meer doet met hun beide moties. De huidige maatregelen achten zij „onvoldoende”, zo schrijven zij. „Slechts voor een zeer beperkte groep “noodgedwongen” eenverdieners wordt nu een tegemoetkoming ontwikkeld.”