Kerk & religie

Cgk Lelystad voor vrouw in het ambt

De kerkenraad en de gemeente van de christelijke gereformeerde kerk van Lelystad zijn tot de conclusie gekomen „dat de openstelling van de kerkelijke ambten voor de vrouw noch in strijd is met wat de Schrift als Woord Gods leert, noch met de belijdenis der kerk, die op de Schrift gegrond is."

Van onze kerkredactie
2 November 2001 21:08Gewijzigd op 13 November 2020 23:15

Dat staat in het verslag van de classis Zwolle in “De Wekker” van deze week (het orgaan van de Christelijke Gereformeerde Kerken). De classisrapporteur, ds. P. W. Hulshof uit Dronten meldt: „Deze uitspraak brengt (uiteraard) nog wat leven in de classicale brouwerij. Het blijkt dat Lelystad niet de enige gemeente is die tot deze conclusie is gekomen en op zich is er zoveel niet aan de hand, omdat ook Lelystad heeft besloten dit besluit nog niet te effectueren, maar te wachten op de uitspraken van de landelijke vergaderingen."

Lelystad staat in het CGK-jaarboek met de vermelding dat zijn predikant, ds. C. T. de Groot, Nederlands gereformeerd is. In Lelystad is er namelijk volledige samenwerking met de Nederlands gereformeerde kerk.

Almere
In hetzelfde classisverslag, dat als titel draagt “Een flitsende en broederlijke vergadering”, meldt ds. Hulshof dat de classis voor het eerst in afgeslankte vorm vergaderde. De kerken van Almere, Meppel en Steenwijk gingen naar een andere classis over. Almere werd onderdeel van de classis Amsterdam.

In het verslag van de classis Amsterdam meldde haar rapporteur al eerder over de samenwerkingsgemeente van Almere. Ook daar werken christelijke gereformeerden en Nederlands gereformeerden volledig samen. De Nederlands gereformeerde predikant, ds. A. W. Vos, woonde de classisvergadering als waarnemer bij.

In het verslag staat dat Almere de classis breed informeerde over “De Wegwijzer”. Dat is een groep mensen die in evangelisatorisch kader eerder werkte onder verantwoordelijkheid van de gereformeerde gemeente van Lelystad. Deze groep wil graag als gemeente met een sterk zendings- en evangelisatiekarakter worden opgenomen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Het classisverslag meldt dat er in deze besprekingen weinig vooruitgang is geboekt. Met het oog hierop gaat de classis snel kerkvisitatie houden. Op een voortgezette vergadering spreekt de classis dan verder.

Nunspeet
Tijdens de voorlaatste zitting van de christelijke gereformeerde generale synode kwam zowel de situatie van de zendingsgemeente in Rotterdam-Charlois aan de orde als die van De Wegwijzer in Almere. Over de laatste werd op verzoek van het moderamen slechts indirect gesproken, omdat de zaak nog in de classis aan de orde moest komen en daar verder wordt opgepakt. Het ziet er, gezien de synodeagenda, niet direct naar uit dat deze kwestie nog door de synode van Leeuwarden-Nunspeet wordt behandeld. Indirect vielen er wel besluiten die van invloed kunnen zijn op de toekomstige positie van De Wegwijzer en zijn evangelisatiemedewerker.

De synode droeg deputaten op een tijdelijke regeling voor de positie van een evangelist te treffen in de geest van de kerkorde. Daaruit vloeit voort dat een evangelist geen sacramenten mag bedienen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer