Kopten Egypte zien bezoek paus als steun in de rug
De kopten in Egypte zien uit naar de komst van paus Franciscus. Het bezoek kan hun positie versterken en de banden tussen het oosterse en westerse christendom verbeteren, zo hoopt de Koptische Kerk. Tegelijk zullen de koptische leiders een zucht van verlichting slaken als het pausbezoek zonder incidenten verloopt.
Paus Franciscus reist vrijdag naar Caïro voor een tweedaags bezoek. Hij doet dit op uitnodiging van de Egyptische president Sisi en van Ahmed al-Tayeb, de groot-imam van de al-Azhar in Caïro. De al-Azhar wordt als het meest toonaangevende instituut in de soennitische wereld beschouwd.
Palmzondag
Het bezoek van de paus aan Egypte komt op een moment dat zowel president Sisi als de al-Azhar zwaar onder vuur ligt. De bloedige aanslagen op twee koptische kerken op Palmzondag, met tientallen doden, liggen nog vers in het geheugen en veroorzaakten internationale verontwaardiging. President Sisi werd verweten dat hij de bescherming van de koptische minderheid in Egypte niet serieus neemt.
De interreligieuze bijeenkomst van zondag, waaraan de rooms-katholieke Franciscus, de koptische paus Tawadros en vertegenwoordigers van de soennitische al-Azhar deelnemen, zal naar verwachting veel media-aandacht krijgen. President Sisi hoopt zo zijn beschadigde imago te kunnen oppoetsen. De interreligieuze samenkomst in Caïro moet de boodschap uitstralen dat christenen en moslims in Egypte voorstanders van een vreedzame samenleving zijn.
Vrede en verzoening
Paus Franciscus wil met zijn reis het belang van vrede en verzoening uitstralen. Het thema voor zijn bezoek luidt ”De paus van de vrede in het Egypte van de vrede”.
De paus is niet bezorgd over zijn veiligheid, zo deelde zijn woordvoerder maandag mee. Op zijn eigen verzoek zal de paus geen gebruikmaken van een speciaal gepantserde voertuig.
Velen twijfelen of de intenties van al-Azhar rond het pausbezoek oprecht zijn. In juni 2015 publiceerde hij nog een gratis verspreid boek waarin het christendom „een valse religie” werd genoemd. Ook wordt al-Azhar verweten dat het instituut tot op heden geweigerd heeft de terreurbeweging Islamitische Staat „onislamitisch” te noemen. Grootimam Ahmed al-Tayeb verdedigde dit met de stelling dat iedereen die gelooft dat „er geen God is buiten Allah en dat Mohammed diens profeet is” als moslim moet worden beschouwd. De IS-leden die dit zelfs op hun zwarte vlaggen hebben staan, zijn dus volgens deze redenering moslims.
Dubbele standaard
Ahmed al-Tayeb bracht vorig jaar maart een bezoek aan het Vaticaan. Tijdens zijn verblijf in Rome ontkende Tayeb dat er in het Midden-Oosten sprake zou zijn van een specifieke vervolging van christenen, omdat zowel christenen als moslims slachtoffer waren van de IS. Begin dit jaar beklaagde hij zich over „de dubbele standaard die de wereld hanteert.” Ook jodendom en christendom maken zich volgens hem schuldig aan terrorisme, „maar alleen de islam moet het steeds ontgelden.”
Koptische christenen tonen zich dankbaar dat de paus, ondanks de aanslagen van Palmzondag, naar Egypte komt.
De verwachting is dat de religieuze leiders tijdens de conferentie in Caïro religieus geweld en elke vorm van terrorisme zullen veroordelen.
Veel koptische christenen zijn de mening toegedaan dat zij kwetsbaar zijn geworden. Koptische activisten verwijten bovendien hun kerkleiding dat deze zwijgt over de toegenomen schendingen van de mensenrechten in Egypte. De kopten leven onder de verdenking dat ze de oprichting van een koptische staat in Egypte nastreven.